Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

“Πρόδωσαν” τον Ερντογάν οι βουλευτές του!

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Η… “προδοσία” μερικών βουλευτών του μάλλον μετρίασε την ικανοποίηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην τουρκική Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα του ανοίξει το δρόμο για να γίνει – τυπικά και ουσιαστικά- ο απόλυτος άρχοντας στη χώρα.

Τη Δευτέρα (09.01.2017) έγινε στο τουρκικό κοινοβούλιο μια πρώτη ψηφοφορία για τις τροποποιήσεις που θέλει ο Ερντογάν στο Σύνταγμα. Οι προτάσεις της κυβέρνησης πέρασαν με 338 ψήφους υπέρ. Ως εδώ καλά. Το θέμα είναι πως το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχει 316 βουλευτές και το κόμμα των εθνικιστών του Μπαχτσελί (που έχει υποσχεθεί να στηρίξει τον Ερντογάν) 39. Σύνολο 355. Αλλά υπέρ ψήφισαν 338. Που οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάποιοι βουλευτές του κόμματος του Ερντογάν και του Μπαχτσελί δεν ψήφισαν όπως θα ήθελε ο “σουλτάνος”.

Για να περάσει η πρόταση χρειάζονταν οι θετικές ψήφοι 330 βουλευτών από τους συνολικά 550. Τους πήρε ο Ερντογάν αλλά μάλλον η “προδοσία” δεν θα μείνει έτσι.

Για την ώρα, πάντως, πήρε αυτό που ήθελε και έκανε ακόμη ένα βήμα προς την αναβάθμιση των εξουσιών που έχει ο Τούρκος πρόεδρος. Τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν, όσο και οι υποστηρικτές του, τονίζουν ότι η Τουρκία χρειάζεται την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στις εύθραυστες πολιτικά κυβερνήσεις συνεργασίας του παρελθόντος.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της επιχειρούμενης συνταγματικής μεταρρύθμισης, φοβούνται ότι θα ενισχυθεί ο αυταρχισμός στην άσκηση των εξουσιών του προέδρου.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα τεθεί σε δημοψήφισμα, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί την άνοιξη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε