Κόσμος

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Ο Λούλα στηρίζει τον Μακρόν στη μεγάλη μάχη με τη Λεπέν

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κάλεσε την Πέμπτη να «νικηθεί η άκρα δεξιά» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας τάχθηκε υπέρ του απερχόμενου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που, κατ’ αυτόν, «ενσαρκώνει» τις «δημοκρατικές και ουμανιστικές αξίες».

«Είναι θεμελιώδες να νικηθεί η άκρα δεξιά και το μήνυμά της, το μήνυμα του μίσους και των προκαταλήψεων» αναφέρει ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, σε ανάρτησή του στο Twitter. Aυτό θέλουν, αυτό ελπίζουν οι δημοκράτες (…) σε όλο τον κόσμο», τονίζει η μορφή της βραζιλιάνικης αριστεράς.

Στον πρώτο γύρο, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-2010) υποστήριξε τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική αριστερά), τον Ζακ-Λικ Μελανσόν.

Ωστόσο πλέον ο Λούλα τάσσεται υπέρ του γάλλου απερχόμενου προέδρου, ο οποίος «ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές αξίες». Θα αναμετρηθεί με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν την Κυριακή.

Σε ανάρτησή του γραμμένη στα γαλλικά, κρίνει ότι «διακυβεύεται το μέλλον της δημοκρατίας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο αντίκτυπος του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα γίνει αισθητός «πέραν των συνόρων» της, επιμένει αυτός που οι δημοσκοπήσεις θέλουν να επικρατεί στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στη Βραζιλία, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Νωρίτερα χθες, οι πρωθυπουργοί της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κάλεσαν επίσης τους Γάλλους να ψηφίσουν τον «δημοκρατικό υποψήφιο» στις προεδρικές εκλογές, αναφερόμενοι στον κ. Μακρόν.

Με βάση τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους θα εξασφαλίσει την επανεκλογή του συγκεντρώνοντας από το 54 ως το 56,5% των ψήφων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1