Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία – Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν: Επανεκλέγεται από τον 1ο γύρο

Προεδρικές εκλογές στην Αυστρία – Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν: Επανεκλέγεται από τον 1ο γύρο
Reuters

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με τις προβλέψεις ινστιτούτων δημοσκοπήσεων. Δίνουν στον 78χρονο πρώην ηγέτη των Πρασίνων ποσοστό 54,6%.

Πίσω από τον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, έρχεται ο υποψήφιος του ακροδεξιού, εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας, Βάλτερ Ρόζενκρατς, με ποσοστό 18,9%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Αυστρίας εξασφαλίζει την επανεκλογή του στο αξίωμα, για μια δεύτερη εξαετή θητεία, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό υψηλότερο του 50% στον πρώτο γύρο των εκλογών της Κυριακής (09.10.2022), σύμφωνα με δημοσκοπικές εκτιμήσεις αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Η πρόβλεψη του ινστιτούτου SORA για τη δημόσια τηλεόραση ORF, που βασίζεται σε μία αρχική, μερική καταμέτρηση των ψήφων, δίνει στον Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν ποσοστό 54,6%. Αυτό σημαίνει ότι ο 78χρονος άλλοτε αρχηγός των Πρασίνων επανεκλέγεται απευθείας, χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφίων. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 2,1%.

Τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα (10.10.2022).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις