Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Προεκλογικός… Πούτιν! Χαρίζει φόρους λίγους μήνες πριν από τις εκλογές

Πούτιν εκλογές ρωσία φόροι

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν το ξέρει καλά το παιχνίδι. Και μπορεί να ξέρει επίσης ότι “παίζει” μόνος του αλλά φροντίζει να δίνει και… τυράκι στους ψηφοφόρους του, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές.

Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη (15.12.2017), ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα παραγράψει (γιατί… μπορεί) φόρους που χρωστούν στο δημόσιο 50 εκατομμύρια Ρώσοι. 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι δηλαδή.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα ευεργετηθούν από τον “τσάρο” και ατομικές επιχειρήσεις.

Για πολλούς, η 13η κατά σειρά ετήσια συνέντευξη Τύπου του Πούτιν ήταν άκρως προεκλογική. Άλλωστε, σε λίγους μήνες θα διεκδικήσει ακόμη μια εκλογή στην προεδρία της Ρωσίας. Και μάλιστα ως… ανεξάρτητος, όπως είπε.

Χαρίζει φόρους… ξανά ο Πούτιν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν κάνει ένα τέτοιο προεκλογικό δώρο. Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και πριν από έξι χρόνια, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Τότε είχαν παραγραφεί οφειλές που αφορούσαν το 31% των ψηφοφόρων. Αυτή τη φορά το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο, αγγίζοντας το 45% σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε με τρόπο κατηγορηματικό, ότι οι οφειλές αυτές πρέπει να παραγραφούν επειδή δεν δημιουργήθηκαν με ευθύνες των ίδιων των φορολογουμένων, αλλά εξαιτίας της ανεπάρκειας του φορολογικού συστήματος.

Συνεπώς οι πολίτες δεν θα πρέπει να αποταθούν στις εφορίες, αλλά το ποσό των 80 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) στο οποίο ανέρχονται οι συνολικές αυτές οφειλές θα παραγραφεί αυτομάτως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Τι… παραγράφεται

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η εφορία θα παραγράψει οφειλές φόρων ύψους 41 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, οι οποίες αφορούν περιουσιακά στοιχεία και οι οποίες έχουν σωρευθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2015, καθώς και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί για το ίδιο διάστημα, όπως διευκρίνισε στην εφημερίδα αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Επιπλέον θα παραγραφούν οφειλές φόρων ύψους 16 δισεκατομμυρίων ρουβλίων που αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις. Η παραγραφή αυτή αφορά εκείνους που έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και όσους εξακολουθούν να ασκούν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει μάλιστα η ρωσική εφημερίδα , επικαλούμενη τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φορολογίας, στο διάστημα Ιανουαρίου -Νοεμβρίου 2017 διέκοψαν την δραστηριότητα τους 6,9 εκατομμύρια επιχειρηματίες (ατομικές επιχειρήσεις), αριθμός μεγαλύτερος κατά 600 χιλιάδες σε σχέση με το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Vedomosti

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις