Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πρώην Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής κατηγορείται για διαρροή εγγράφων για δολοφονίες με drones

Πρώην Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής κατηγορείται για διαρροή εγγράφων για δολοφονίες με drones

Και τρίτος άνθρωπος κατηγορείται για την υπόθεση διαρροών απόρρητων εγγράφων αναφορικά με δολοφονίες με drones υπό την κυβέρνηση Ομπάμα. Συνελήφθη την Πέμπτη στο συνελήφθη στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Πρόκειται για τον 31χρονο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ, πρώην αναλυτή των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Φέρεται να διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες για ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών με τη χρήση drones υπό την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ντάνιελ Έβερετ Χέιλ κατηγορείται ότι έκλεψε έγγραφα για το πρόγραμμα αυτό και ότι τα έδωσε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο κατηγορητήριο. Βάσει της περιγραφής όμως φαίνεται να πρόκειται για τον Τζέρεμι Σάχι του ειδησεογραφικού ιστότοπου The Intercept ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2015.

Ο 31χρονος Χέιλ, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί στο Νάσβιλ του Τενεσί, είναι ο τρίτος άνθρωπος που κατηγορείται στην υπόθεση αυτή των διαρροών. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 50 χρόνια κάθειρξη.

Μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο Χέιλ εργαζόταν στην NSA από το 2009 ως το 2013 στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολλά πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αφού έφυγε από τον στρατό εργάστηκε στην Εθνική Γεωδιαστημική Υπηρεσία (NGA), που είναι αρμόδια για τη συγκέντρωση πληροφοριών μέσω δορυφορικών εικόνων.

Ο Χέιλ συνάντησε τον δημοσιογράφο σε βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2013, όταν ο Σάχιλ προωθούσε το βιβλίο του “Dirty Wars”.

Επί ένα χρόνο, όταν εργαζόταν στην NGA, φέρεται να παρέδιδε στον δημοσιογράφο απόρρητα έγγραφα τα οποία εκείνος χρησιμοποίησε σε έρευνά του που δημοσιεύθηκε στο The Intercept τον Οκτώβριο του 2015. Με τίτλο “The Drone Papers” η έρευνα αυτή αποκάλυπτε το πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών του αμερικανικού στρατού μέσω drones στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία.

Έκτοτε η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ομπάμα και στη συνέχεια υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τις προσπάθειές της να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις διαρροές, τους οποίους ο νυν Αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει «προδότες».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις