Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Προκλητικός Ακάρ: Η Ελλάδα επιτίθεται στην Τουρκία ακόμη και για την Ουκρανία

Ακόμη και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία βρήκε ευκαιρία να χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Κατηγόρησε τη χώρα μας για επιθετική ρητορική και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση!

«Έχουν σκοτεινιάσει και ακόμα στο ουκρανικό, βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν στην Τουρκία», είπε ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας για Έλληνες πολιτικούς, τους οποίους, πάντως, δεν κατονόμασε.

Διεμήνυσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ότι η Τουρκία συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και παρουσίασε τη χώρα του ως φιλειρηνική.

 

Ακάρ: Να σεβαστούν όλοι τη Συνθήκη του Μοντρέ

Μετά την απόφασή της να κλείσει, για τα πολεμικά πλοία, τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, η Τουρκία, δια του Χουλουσί Ακάρ, καλεί τώρα όλες τις πλευρές στην ουκρανική κρίση να σεβαστούν τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, γείτονας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο. Σύμφωνα με την Σύμβαση του Μοντρέ (1936), η Άγκυρα έχει το δικαίωμα να περιορίσει την διέλευση μέσω των Στενών σε καιρό πολέμου.

Αυτό της επιτρέπει να απαγορεύσει την διέλευση πολεμικών (ρωσικών και όχι μόνο) πλοίων που κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Η Σύμβαση επιτρέπει την εξαίρεση για πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία ζήτησε από όλες τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και μη να σταματήσουν την διέλευση από στα Στενά.

«Η υπονόμευση του Μοντρέ ή η διατάραξη του status quo καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θεωρούμε ότι αποτελεί όφελος η διαφύλαξη του Μοντρέ. Λέμε σε όλες τις πλευρές ότι θα είναι ευεργετικό να τηρήσουμε το Μοντρέ», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ στους δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Κλειστόν για… όλους

Ο Γιορούκ Ισίκ, αναλυτής Γεωπολιτικής στην Αγκυρα και επικεφαλής του Bosphorus Observer, δήλωσε στο Reuters ότι η Τουρκία έκλεισε το Βόσπορο και τα Δαρδανέλια για όλες τις χώρες.

«Λοιπόν, όντως συνέβη, έκλεισαν…Έκλεισαν σε όλη την ναυσιπλοΐα, όχι μόνο στο ρωσικά πλοία», δήλωσε ο Ισίκ, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των Στενών πρέπει να ερμηνευθεί ως κίνηση της Άγκυρας που δίνει στην Μόσχα «ανάπαυλα» για να ορίσει την θέση της.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία περιμένουν να διασχίσουν τα Στενά προερχόμενα από την Μεσόγειο.

Την ώρα που χαρακτηρίζει την ρωσική εισβολή απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Τουρκία έχει προσεκτικά διαμορφώσει την ρητορική της ώστε να μην δυσαρεστήσει την Μόσχα, με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας και του τουρισμού. Έχει καλέσει σε διάλογο και έχει προσφερθεί να φιλοξενήσει «ειρηνευτικές συνομιλίες».

Η Τουρκία οικοδομεί στενές σχέσεις με την Ρωσία, αλλά έχει πωλήσει drones στην Ουκρανία και έχει υπογράψει με το Κίεβο συμφωνία συμπαραγωγής τους, προκαλώντας τη οργή της Μόσχας. Είναι επίσης αντίθετη με την ρωσική πολιτική στην Συρία και την Λιβύη, καθώς και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

«Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία κάνει κάθε προσπάθεια ή βλέπετε ότι κάνει τα πάντα, για να μην δυσαρεστήσει την Ρωσία», δήλωσε ο Ισίκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις