Σάββατο, 20 Απρ.
16oC Αθήνα

Προκλητικός Οκτάι: Έρευνες και νότια της Κρήτης, δεν παραχωρούμε σταγόνα νερού!

Προκλητικός Οκτάι: Έρευνες και νότια της Κρήτης, δεν παραχωρούμε σταγόνα νερού!

Όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης, όχι μόνο ανανέωσε έως τις 27 Οκτωβρίου την παράνομη NAVTEX της για τις έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά επιμένει να προκαλεί και… λεκτικά. Ο λόγος για την Τουρκία και τον αντιπρόεδρό της, Φουάτ Οκτάι που προανήγγειλε έρευνες μέχρι την… Κρήτη και διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραχωρήσει ούτε μια σταγόνα νερού στην Ελλάδα! 

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ο Φουάτ Οκτάι μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (21.10.2020) στο CNN Turk, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Και επανέλαβε την άποψη της Άγκυρας πως ό,τι γίνεται, γίνεται σε δική της υφαλοκρηπίδα. Αλλά δεν θα μείνουν εκεί γιατί… θα φτάσουν και στην Κρήτη και δεν θα ρωτήσουν και κανέναν, είπε. 

Click4more Αντι-Navtex από την Ελλάδα μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

«Εμείς στην υφαλοκρηπίδα μας και σε οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να κάνουμε έρευνες και δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Όπως ξέρετε κάποια στιγμή αποσύραμε τα πλοία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα. Όμως τώρα συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας. Σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνεται και η περιοχή που προκύπτει μετά τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, αλλά και οι περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Θα συνεχίσουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας. 

Όταν ρωτήθηκε αν η Άγκυρα δίνει σημασία στις αντιδράσεις της Ελλάδας υπογράμμισε πως «όχι μόνο η Ελλάδα αλλά οποιαδήποτε χώρα, οτιδήποτε και να πει, η Τουρκία δεν παραχωρεί ούτε μια σπιθαμή εδάφους, ούτε μια σταγόνα νερού. Όποιο κι αν είναι το κόστος. Εμείς απλά κάνουμε έρευνες στα δικά μας εδάφη, στη δική μας Γαλάζια Πατρίδα, τις δικές μας εργασίες. Όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, έτσι δεν θα επιτρέψουμε να παρέμβει κανένας σε εμάς». 

Οργή Τουρκίας για την τριμερή με πυρά κατά Ελλάδας και Κύπρου

Η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου που έγινε χθες (21.10.2020) στη Λευκωσία δεν… άρεσε στην Τουρκία και το υπουργείο Εξωτερικών της, με ανακοίνωσή του, δεν κρύβει πως… ενοχλήθηκε. 

Για άλλη μια φορά η Τουρκία ρίχνει ευθύνες για όσα κάνει στην ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες και κατηγορεί για εχθρικές και μαξιμαλιστικές πολιτικές, οι οποίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση! 

«Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», τονίζεται από την Άγκυρα!

Όλη η ανακοίνωση

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλεί η Τουρκία την Κύπρο), που πραγματοποιήθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά, και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι πλέον σύνηθες κι από τις προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.

Το γεγονός ότι το ανακοινωθέν, που δημοσιεύτηκε από αυτή την τριμερή, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ως στόχο “την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο” στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.

Η πραγματική συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις