Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Πρόοδο στην προσφυγική πολιτική βλέπει ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Πρόοδο στην προσφυγική πολιτική βλέπει ο Σεμπάστιαν Κουρτς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EPA

Μια σταθερή και συνεχή πρόοδο στην προσφυγική πολιτική βλέπει ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ.

Ο κ. Κουρτς σε συνέντευξη στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση τόνισε πως υπήρξε συμφωνία για πιο βαθιά συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη και μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα διαπραγματεύσεις στην περιοχή.

“Θα πρέπει τώρα να βρούμε εταίρους στην Βόρεια Αφρική, γιατί εκεί βρίσκεται η ελπίδα μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανέφερε το καλό κλίμα συνομιλιών με την Αίγυπτο, ενώ παρά την άρνησή της για προσφυγικά κέντρα, σημείωσε ότι η Αίγυπτος έχει ήδη 500.000 μετανάστες στη χώρα, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Ο ίδιος απέρριψε ως “παράξενο” τον όρο “πλατφόρμες αποβίβασης”, που χρησιμοποιούνταν από όλους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Ιουνίου, τονίζοντας πως θεωρεί αποφασιστικό να μην υπάρχουν πλέον παράνομες είσοδοι στην Ευρώπη.

Ακόμη παρέπεμψε στα προγράμματα μετεγκατάστασης, τονίζοντας πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν ποιους θα δέχονται, όπως επίσης η κάθε χώρα θα πρέπει να καθορίζει μόνη της πόσους ανθρώπους θέλει να δεχθεί, ενώ θεωρεί πως η μεγάλη επιτυχία στην προσφυγική πολιτική δεν βρίσκεται πλέον στην κατανομή των προσφύγων, αλλά στο ό, τι συζητείται η προστασία των συνόρων.

Ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος τόνισε πως οι ιδέες του, που πριν από τρία χρόνια θεωρούνταν ως ακροδεξιές, τώρα υλοποιούνται, κάτι που δείχνει πως τότε πολλοί ήταν αφελείς και τώρα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι έκαναν λάθος, και αυτός ο νέος δρόμος είναι “πιο σωστός και πιο ανθρώπινος”, κάτι που, όπως είπε, φαίνεται και από τη μαζική μείωση του αριθμού των νεκρών στην Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις