Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Προσάρτηση των περιοχών της Δυτικής Όχθης σε δυο φάσεις εξετάζει ο Νετανιάχου

Προσάρτηση των περιοχών της Δυτικής Όχθης σε δυο φάσεις εξετάζει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει να προχωρήσει στην προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης σε δυο φάσεις, ώστε να μετριάσει τις διεθνείς αντιδράσεις.

Αυτό αναφέρει ισραηλινή εφημερίδα με τον Νετανιάχου να έχει δηλώσει πως το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, αποτελεί μια “ιστορική ευκαιρία” να επεκταθεί η κυριαρχία του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές.

Η εφημερίδα Israel Hayom, που στηρίζει τον Νετανιάχου ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας προσάρτησης δύο φάσεων.

Σύμφωνα με αυτή, ο Νετανιάχου εξετάζει να προσαρτήσει αρχικά μόνο μικρούς εβραϊκούς οικισμούς και στη συνέχεια να καλέσει τους Παλαιστίνιους για ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά σκοπεύει να προσαρτήσει και τους εναπομείναντες οικισμούς.

Τα σχέδια αυτά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων καθώς θέλουν τη Δυτική Όχθη να αποτελέσει μέρος του μελλοντικούς τους κράτους, ενώ αντίθετες στα σχέδια του Ισραήλ είναι ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι μια σταδιακή προσάρτηση δεν θα κάνει κάποια διαφορά.

Η Israel Hayom ανέφερε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αναμένει η Ευρώπη να λάβει αυστηρά τιμωρητικά μέτρα εναντίον της χώρας του, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της ΕΕ στην προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης, ούτε πιστεύει ότι θα βλάψει σημαντικά τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο περιορίζοντας αρχικά τις προσαρτήσεις ο Νετανιάχου ελπίζει να δείξει ότι το Ισραήλ ακούει τις διεθνείς επικρίσεις, επεσήμανε η εφημερίδα, η οποία αποδίδει τις πληροφορίες της σε πηγές που συζήτησαν με τον Νετανιάχου τις τελευταίες ημέρες για το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις