Κόσμος

Πρόσφυγες: Η Ρώμη ενισχύει τους μεθοριακούς ελέγχους, έπειτα από αίτημα του Βερολίνου

Η Ιταλία είναι έτοιμη να ενισχύσει προσωρινά τους ελέγχους στη σήραγγα του Μπρένερ που την συνδέει με την Αυστρία, έπειτα από αίτημα της Γερμανίας η οποία αντιμετωπίζει μαζική εισροή προσφύγων, ανακοίνωσε σήμερα η μεθοριακή επαρχία του Μπολτσάνο (βόρεια Ιταλία).

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε γρήγορα υπέρ του αιτήματος του Βερολίνου, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει, σεβόμενη τις συμφωνίες του Σένγκεν, τους ελέγχους στο σύνορο του Μπρένερ, όπως είχε συμβεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7)”, στις αρχές Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την επαρχία.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, στις αρχές Ιουνίου στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, οι έλεγχοι αυτοί είχαν τεθεί σε εφαρμογή για μερικές εβδομάδες.

Αντιμέτωπη μ’ ένα “κύμα ρεκόρ αφίξεων τις τελευταίες ώρες”, η Βαυαρία ζήτησε “επιμελητειακή υποστήριξη” από τους γείτονές της, εξήγησε η επαρχία του Μπολτσάνο, που βρίσκεται σε μια ημιαυτόνομη γερμανόφωνη περιοχή.

Με το πράσινο φως της ιταλικής κυβέρνησης, η επαρχία θα υποδεχθεί προσωρινά για μερικές ημέρες “από 300 έως 400 πρόσφυγες ώστε να επιτρέψει στη Βαυαρία να αναδιοργανωθεί και να αντιμετωπίσει την έκτακτη ανάγκη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ένα στέλεχος του συντηρητικού συνασπισμου της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ καλωσόρισε αυτή την κίνηση της Ιταλίας.

“Δεν πιστεύω πως το Σένγκεν έχει τελειώσει”, δήλωσε ο Στέφαν Μάγερ, ένας συντηρητικός ειδικός στις εσωτερικές υποθέσεις, αναφερόμενος στη συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων ανάμεσα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

“Όμως, αν δεν καταστεί δυνατό μακροπρόθεσμα να εφαρμοσθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί ασύλου, βλέπω σίγουρα τον κίνδυνο η κατάσταση αυτή να διαβρώσει και να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη συμφωνία Σένγκεν”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πιο σχολιασμένα
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καζάνι που «βράζει» η Γαλλία: Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και νέα επεισόδια - «Μαύρο» στα social media ήθελε η κυβέρνηση
Επεισόδια ξέσπασαν στο τέλος των διαδηλώσεων σε Παρίσι, Μασσαλία και Λυών - Ρίψεις μολότοφ και απάντηση της αστυνομίας με δακρυγόνα - Δύο τραυματίες
Γαλλία
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ ζητά αποζημίωση για τα «εγκλήματα» ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του Ιράν
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, βρέθηκε με τον επικεφαλής των δικαστικών αρχών, Γολάμ Χοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, σε μία σπάνια αναφορά συνάντησής του καθώς από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση
Χαμενεΐ
Μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ
Η διαμαρτυρία έρχεται σαν συνέχεια της μακρόχρονης εκστρατείας για τη σύσταση ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου 2023
Τελ Αβίβ
Πεδίο μάχης και τα Τίρανα: Χημικά, πύρινα οδοφράγματα και κυνηγητό γύρω από το αλβανικό υπουργείο Παιδείας
Υπό τον φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης, τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν δρακόντεια, με περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί σε καίρια σημεία των Τιράνων
Αλβανία