Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Προσφυγή κατά πρωθυπουργού για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας

ΦΩΤΟ REUTERS

Δανοί πολίτες μήνυσαν τον πρωθυπουργό της χώρας τους γιατί δε διενήργησε δημοψήφισμα για την έγκριση της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την προσφυγή της ομάδας των 35 πολιτών, την οποία απαρτίζουν καθηγητές, ηθοποιοί, συγγραφείς και ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί.

Επικαλούμενοι το «γενικό» χαρακτήρα της Συνθήκης, οι 28 δηλώνουν «θεμελιώδες συμφέρον» επί του θέματος. Σημειώνεται ότι ανάλογη προσφυγή το 1996 – για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που επίσης υιοθετήθηκε απ’ τη Βουλή χωρίς να υποβληθεί σε δημοψήφισμα – είχε χαρακτηριστεί «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ομάδα των 28, η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 20 του συντάγματος που αναφέρεται στη μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωβουλή και συμβούλιο υπουργών).

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι «έλαβε γνώση» του γεγονότος προσέθεσε όμως, ότι το κοινοβούλιο της Δανίας δεν παραβίασε το Σύνταγμα όταν ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισσαβώνας. Ανάλογη θέση είχε υποστηρίξει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν (το 2007) είχε υπογράψει τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε