Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Πρώτα Brexit μετά… παραίτηση για την Τερέζα Μέι! Το σχέδιο «τρικλοποδιά» στον Μπόρις Τζόνσον

Brexit

Αφού φέρει σε πέρας το Brexit, η Τερέζα Μέι φέρεται αποφασισμένη να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Ο λόγος είναι… ένας και έχει ονοματεπώνυμο: Μπόρις Τζόνσον.

Την πληροφορία πως η Τερέζα Μέι ετοιμάζει ήδη την έξοδό της από το Νο10 της Ντάουνιγκ Στριτ έφερε στο φως, το βράδυ της Δευτέρας (11.02.2019) η Sun. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας σκέφτεται να υποβάλει την παραίτησή της το καλοκαίρι και αφού έχει προηγηθεί το Brexit.

Άνθρωποι του στενού της κύκλου ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με τη Sun, πως η Τερέζα Μέι θα υποβάλει την παραίτησή της από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της χώρας λίγες εβδομάδες μετά την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το διαζύγιο Ε.Ε. – Βρετανίας είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου αν και ακόμη κανείς δεν ξέρει πως θα γίνει…

Υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν πως η Τερέζα Μέι υπονόησε σε συζητήσεις μαζί τους ότι θα προκαλέσει την αλλαγή ηγεσίας στους Τόρις και η κούρσα διαδοχής θα κορυφωθεί στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Οκτώβριο. Η ανακοίνωση της παραίτησής της, όμως, θα γίνει λίγο μετά το Brexit έτσι ώστε να έχει χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος για τον διάδοχό της. Για να επιλέξει, ουσιαστικά, ποιος θα την διαδεχτεί στην ηγεσία του κόμματος. Και να… σιγουρευτεί ότι αυτός δεν θα είναι ο Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή κοντά στον Λίαμ Φοξ, καλό φίλο της Μέι και υπουργό Διεθνούς Εμπορίου της κυβέρνησής της, ανέφερε πως η Βρετανή πρωθυπουργός θα παραιτηθεί λίγο μετά τις 29 Μαρτίου. Κορυφαία πηγή των Τόρις δήλωσε στη Sun πως «ο Λιάμ είναι πεπεισμένος ότι η πρωθυπουργός θα παραιτηθεί το καλοκαίρι. Λέει (ο Φοξ) ότι όλα όσα του είπε η πρωθυπουργός συγκλίνουν σε αυτό. Είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα τη διαδεχτεί ο σωστός άνθρωπος, καθώς αν την πιέσουν να φύγει, δεν θα έχει λόγο σε αυτό».

Στελέχη του Συντηρητικού κόμματος πιστεύουν ότι η Τερέζα Μέι θα θελήσει να παραιτηθεί μετά το Brexit γιατί τότε θα έχει ανακτήσει τη δύναμή της. Και θα θελήσει να εμποδίσει πρόσωπα που θεωρεί ότι έβλαψαν τη θητεία της (λέγε με Μπόρις Τζόνσον) από το να τη διαδεχτούν στην ηγεσία των Τόρις και της Βρετανίας.

Επισήμως, φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό. Μόνο κάποιες υπόνοιες, με την Μέι να μην αποκαλύπτει σε κανέναν τα σχέδια και τις σκέψεις της. Όπως μάλιστα είπε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, ο μοναδικός άνθρωπος που γνωρίζει τι ακριβώς σκέφτεται η Τερέζα Μέι είναι ο σύζυγός της Φίλιπ και κανένας άλλος.

Με πληροφορίες από τη Sun

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις