Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ιράν: Αγνοεί τον Τραμπ και μιλάει… με άλλους! “Μας κάνει ψυχολογικό πόλεμο! Συνεχίζουμε”

Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες.

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί απόψε, μετά το διάγγελμα του Τραμπ.

Παράλληλα, ο Ροχανί πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας του να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι η απόφαση που έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε μια “ιστορική εμπειρία” για την Τεχεράνη και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, συνέχισε ο Ροχανί, έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών και χαρακτήρισε “ψυχολογικό πόλεμο” την απόφαση του Τραμπ.

Ο Ροχανί είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων και διαβεβαίωσε ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Δείτε όσα είπε στο διάγγελμά του

Η… βόμβα του Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το διάγγελμά του με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ιράν. Το «καθεστώς του Ιράν» όπως το χαρακτήρισε πολλάκις, κάνοντας λόγο συνεχώς για τρομοκρατία και πυρηνική απειλή.

“Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν υποτίθεται πως θα προστάτευε τις ΗΠΑ απο την πυρηυνική απειλή, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Για την ακρίβεια βοήθηκε το Ιράν να εξαπλώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο”, τόνισε.

Για να συνεχίσει: “Αυτή η καταστροφική συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς πολλά δισ. δολάρια, πολλά από αυτά σε μετρητά. Για μένα είναι ντροπή”.

“Έχουμε αποδείξεις πως η ιρανική υπόσχεση ήταν ένα ψέμα”, συνέχισε, παραθέτοντας μάλιστα τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει”, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: Τους επόμενους μήνες θα υπογράψω νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οποιοδήποτε έθνος βοηθά το Ιράν, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Δεν θα γίνουμε όμηροι, δεν θα επιτρέψουμε ένα καθεστώς που λέει «θάνατο στην Αμερική» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν κάνω υποσχέσεις τις κρατάω“.

«Ανακοινώνω την αποχώρησή μας»

«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», τόνισε αμέσως μετά ο Τραμπ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων».

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Υπήρξε πολύς πόνος, θάνατος και καταστροφή. Ας τελειώσει τώρα“.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις