Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Πρώτο βήμα για να γλιτώσουν οι ΗΠΑ από τον κίνδυνο παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους

Πρώτο βήμα για να γλιτώσουν οι ΗΠΑ από τον κίνδυνο παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο που εγγυάται τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ ως την 23η Δεκεμβρίου και έτσι έγινε το πρώτο βήμα για να γλιτώσει η χώρα από τον κίνδυνο παράλυσης του κράτους. Με την υιοθέτηση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε για μια εβδομάδα ο εφιάλτης του περίφημου «shutdown».

Με 224 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων αυτών εννέα Ρεπουμπλικάνων) έναντι 201 κατά, το νομοσχέδιο αυτό πήρε την άγουσα προς τη Γερουσία έτσι ώστε να ψηφιστεί και να γλιτώσουν οι ΗΠΑ από τον κίνδυνο μπλακ άουτ των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους. Στο ζήτημα πάντως, δεν χωράνε καθυστερήσεις. Το θέμα επείγει.

Το Κογκρέσο έχει προθεσμία ως τα μεσάνυχτα αύριο Παρασκευή (16.12.2022) για υιοθετήσει το νέο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, άνευ του οποίου οι χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα διακοπούν μονομιάς και το κράτος των ΗΠΑ θα παραλύσει. Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία και μια πλειάδα δημόσιων οργανισμών θα υποστούν χτύπημα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοί τους θα ριχτούν, από τεχνική άποψη, στην ανεργία.

Ο εφιάλτης του 2018

Το «shutdown» του χειμώνα του 2018, το πιο μακρόχρονο που βίωσαν ποτέ οι ΗΠΑ. Είχε παραλύσει ιδίως τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια. Παρά τις αέναες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην πλειονότητά τους οι εκλεγμένοι πολιτικοί των δύο μεγάλων παρατάξεων επ’ ουδενί θα ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση, που θα προκαλούσε χάος ενόψει των εορτών του τέλους του έτους.

Το νομοσχέδιο για την προσωρινή παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα τους δώσει μια εβδομάδα επιπλέον για να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις