Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Πρωτοφανής “βουτιά” της Wall Street! Για πρώτη φορά ο Dow έπεσε 1.500 μονάδες

Dow Jones

– Διαστάσεις μαζικού ξεπουλήματος παίρνει η διόρθωση στη Wall Street
– Για πρώτη φορά στα χρονικά ο Dow Jones έπεσε 1.500 μονάδες – Τελικά έκλεισε με πτώση της τάξης του 4,62%!
– Απίστευτο… πάνω – κάτω με τις εναλλαγές να είναι συνεχείς!
– Πιο έντονες από ποτέ οι ανησυχίες για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων

Διαστάσεις μαζικού sell off στην Νέα Υόρκη με τον δείκτη Dow Jones να χάνει τελικά 1.178,41 μονάδες με πτώση 4,62%. Έκλεισε στις 24.342,55 μονάδες. Ο δείκτης έφτασε να χάνει μέχρι και 1.500 μονάδες που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του αμερικάνικου χρηματιστηρίου. Ούτε στις δραματικές ημέρες της Lehman Brothers δεν παρατηρήθηκε τέτοιος πανικός.

Με αγωνία αναμένουν πλέον οι επενδυτές την σημερινή ημέρα και την αντίδραση των ασιατικών, αλλά και των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που δεν πρόλαβαν την εικόνα κατάρρευσης της Νέας Υόρκης.

Η κατρακύλα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς οι δείκτες βρέθηκαν να διολισθαίνουν κάτω από κρίσιμα επίπεδα στήριξης (όπως οι 25.000 μονάδες για τον Dow Jones και οι 2.700 μονάδες για τον S&P 500), ενεργοποιώντας τις αυτοματοποιημένες εντολές πώλησης.

Το sell-off ακολουθεί την αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Τα ισχυρά στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας – με τελευταίο παράδειγμα τα μάκρο που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά εργασίας – ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σύντομα στην επόμενη αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως να επιλέξει να ακολουθήσει φέτος μία πιο επιθετική προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Την Παρασκευή οι δείκτες υποχρεώθηκαν σε βουτιά άνω του 2% καθώς η έκθεση για την απασχόληση έδειξε ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Η αύξηση των μισθών – με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ ετών – εκτιμήθηκε ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη ενίσχυση του πληθωρισμού, οδηγώντας την Federal Reserve σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχουν οδηγήσει σε ράλι τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. H απόδοση του 10ετούς συνεχίζει ανοδικά σήμερα, πάνω από το υψηλό 4 ετών που άγγιξε την Παρασκευή, πυροδοτώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η αύξηση του κόστους δανεισμού στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις