Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ψυχρός… κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας: “Μας χακάρατε!”, “είστε παράλογοι”

Ψυχρός… κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ – Ρωσίας: “Μας χακάρατε!”, “είστε παράλογοι”

Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου φαίνεται πως επιστρέφει και μπαίνει σε μια νέα… φάση: αυτή του κυβερνοπολέμου ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις! Η Ουάσινγκτον, άλλωστε, κατηγορεί ήδη και ευθέως τη Μόσχα πως βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα πρόσωπα και θεσμοί που σχετίζονται με τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε “πεπεισμένη” ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις που έκαναν χάκερς το τελευταίο διάστημα με θύματα πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ, όπως στο Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο εκλάπησαν e-mails. Και είναι τόσο βέβαιη πως μπορεί να κατηγορήσει τη Μόσχα γι’ αυτό που το έκανε δίνοντας στη δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και του Διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI).

Γιατί κατηγορεί η Ουάσινγκτον τη Μόσχα; Για απόπειρα παρέμβασης στην εκλογική διαδικασία. Και μάλιστα σε μια στιγμή που ο υποψήφιος, με τους Ρεπουμπλικάνους, πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματά να εκφράζει δημόσια τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ είναι πεπεισμένη ότι η ρωσική κυβέρνηση κατηύθυνε τις πρόσφατες υποκλοπές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσώπων και θεσμών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών οργανώσεων των ΗΠΑ», αναφέρεται σε αυτή κοινή ανακοίνωση.

«Αυτές οι κλοπές και οι διαρροές αποσκοπούν σε μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ», κατά την ίδια ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις λίγα 24ωρα πριν από το δεύτερο debate ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ (τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας).

Και όχι μόνο η Ουάσινγκτον κατηγορεί για κυβερνοεπιθέσεις τη Ρωσία, δηλώνει αποφασισμένη και να «απαντήσει» αλλά σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξει η ίδια. «Ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι θα λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά μας, ειδικότερα στον κυβερνοχώρο», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, και διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν με μυστικότητα. «Το κοινό δεν πρέπει να θεωρεί ότι θα ενημερωθεί απαραιτήτως για τις ενέργειες που αναλάβαμε ή θα αναλάβουμε», υπογράμμισε.

Η Ρωσία, φυσικά, δεν δέχεται τίποτα απ’ όλα αυτά και κάνει λόγο παραλογισμό. «Είναι παράλογο. Το site του Πούτιν δέχεται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επιθέσεις από χάκερ. Και πολλές απ’ αυτές εντοπίζονται στις ΗΠΑ. Δεν κατηγορούμε τον Λευκό Οίκο ή το Λάνγκλεϊ (σ.σ. τα κεντρικά της CIA)» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η καταγγελία των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας έρχεται ενώ κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις και άλλα ζητήματα και κυρίως για τη Συρία. Η αμερικανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία πλήττουν νοσοκομεία και πολιτικούς στόχους στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες.

Χαρακτηριστική της έντασης η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που κατηγόρησε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, αλλά και η τοποθέτηση του Νικολάι Πάνκοφ στη Δούμα πως η Ρωσία σκέφτεται να ανοίξει ξανά στρατιωτικές βάσεις στην Κούβα και το Βιετνάμ.

Η ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που θυμίζει εποχές του Ψυχρού Πολέμου, φοβίζει πολλούς. Ανάμεσά τους τη Γερμανία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας χαρακτηρίζει την ένταση ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις πιο επικίνδυνη κι από τον ίδιο τον Ψυχρό Πόλεμο!  «Είναι μία φενάκη να πιστεύουμε πως πρόκειται για αναβίωση του παλιού Ψυχρού Πολέμου. Οι ενεστώτες χρόνοι είναι διαφορετικοί, πολύ πιο επικίνδυνοι», είπε ο Φρανκ –Βάλτερ Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

«Ο κίνδυνος για μία ένοπλη αντιπαράθεση είναι σημαντικός. Ο κίνδυνος τούτος ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρός από δεκαετιών και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχνή η εμπιστοσύνη μεταξύ Δύσης και Ανατολής», υπερθεματίζει ο πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, που σήμερα υπηρετεί ως μεσολαβητής του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία, σε δηλώσεις του που συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε