Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Πτήση MH17: Στο σκαμνί η Ρωσία από Ολλανδία και Αυστραλία για την κατάρριψη του μαλαισιανού μπόινγκ

Πτήση MH17:  Στο σκαμνί η Ρωσία από Ολλανδία και Αυστραλία για την κατάρριψη του μαλαισιανού μπόινγκ

Tην έναρξη δικαστικής διαδικασίας κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν σήμερα η Ολλανδία και η Αυστραλία. Επιρρίπτουν στις ρωσικές αρχές την ευθύνη για την τραγωδία του μαλαισιανού μπόινγκ στην Ουκρανία, το 2014.

Οι δύο χώρες, που θρήνησαν πολλούς από τους 298 νεκρούς της πτήσης, στρέφονται νομικά εναντίον της Ρωσίας. Το Άμστερνταμ και η Καμπέρα κατηγορούν τη Μόσχα ότι ευθύνεται για την αεροπορική τραγωδία, τον Ιούλιο του 2014.

Το μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών πετούσε πάνω από την Ουκρανία, όταν χτυπήθηκε, αποδεδειγμένα πλέον, από ρωσικό πύραυλο. “Η επίρριψη ευθύνης σε μία χώρα είναι μία πολύπλοκη νομική διαδικασία”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης. Εκδίδεται μία ημέρα αφότου η διεθνής ομάδα έρευνας ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της. Σύμφωνα με αυτά, ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος προερχόταν από ρωσική στρατιωτική μονάδα.

Και η Αυστραλία κατά της Ρωσίας

Την απόφασή της να συμμετάσχει στην προδικαστική διαδικασία, έλαβε και η Αυστραλία: “Μαζί με την Ολλανδία ζητάμε από την Ρωσία να συμμετάσχει σε διάλογο για μία θέση που θα αποδώσει δικαιοσύνη”. Νωρίτερα, προσερχόμενος σε έκτακτη συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε: “Τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας δείχνουν απευθείας ανάμειξη της Ρωσίας”. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οριστικοποιήθηκε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από εκτοξευτήρα της 53ης Αντιαεροπορικής Ταξιαρχίας της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις