Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πυρά” Γιλντιρίμ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις πρόωρες εκλογές: “Να κοιτάζουν τη δουλειά τους”!

“Πυρά” Γιλντιρίμ στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις πρόωρες εκλογές: “Να κοιτάζουν τη δουλειά τους”!
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου 2018.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά “να κοιτάζουν τη δουλειά τους… Δεν αποφασίζουν εκείνοι, αλλά η Τουρκία”, απαντώντας στο αίτημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για αναβολή των εκλογών, διότι “είναι αδύνατο να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η ανακοίνωση

Το Συμβούλιο τόνιζε ότι την ίδια ημέρα που ο Τούρκος Πρόεδρος γνωστοποίησε τις εκλογές, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε την έβδομη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

Οι κρίσιμες διπλές κάλπες προκηρύχτηκαν έναν και πλέον χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο με την Επιτροπή να σχολιάζει σήμερα ότι «αφήνουν πολύ λίγο χρόνο για τα πολιτικά κόμματα να προσαρμόσουν και να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους για τις εκλογές».

«Οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο μόνο ένα μήνα πριν από τη σύγκληση των εκλογών αυτών. Αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν ουσιαστικά τους κανόνες για τις εκλογές και την προεκλογική εκστρατεία και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα σχηματισμού προεκλογικών συμμαχιών τώρα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η επιτροπή.

Αναφορικά με τη φίμωση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σημειώνεται πως «πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης κλείσει ή εξαγοραστεί από κυβερνητικούς επιχειρηματίες. Ένας πρόσφατα εγκριθείς νόμος έχει ενισχύσει τον έλεγχο της διαδικτυακής ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Αυτό έχει περιορίσει περαιτέρω το χώρο για δημοκρατική συζήτηση που είναι απαραίτητη σε μια εκλογική περίοδο που απαιτεί πρόσβαση σε πλήρη και ακριβείς πληροφορίες, ώστε να διασφαλιστεί η ικανότητα των ψηφοφόρων να κάνουν ενημερωμένες επιλογές μεταξύ των υποψηφίων.

Σχετικά με τις διατάξεις του νέου εκλογικού συστήματος που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των εκλογών και τη διαφάνεια και την ενδεχόμενη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη διοίκηση των εκλογών, η επιτροπή εξέφρασε τις ανησυχίες της για την πιθανή αποτρεπτική για τους ψηφοφόρους παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα εκλογικά κέντρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις