Κόσμος

«Πυρά» της Κάμαλα Χάρις για τη ρωσική εκτόξευση που έβαλε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Προσθέστε το newsit.gr στη Google

για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις άσκησε χθες, Τετάρτη, κριτική στην δοκιμαστική εκτόξευση της Ρωσίας που έθεσε σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δημιουργώντας διαστημικά σκουπίδια.

Η Χάρις συγκάλεσε την εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος των ΗΠΑ και ζήτησε από τα μέλη του αναφερόμενου κυβερνητικού οργάνου να προωθήσουν την υπεύθυνη πολιτική και εμπορική συμπεριφορά, αλλά και την κατάλληλη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στο διάστημα, όπου υπάρχουν εξελισσόμενα εμπορικά συμφέροντα και ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Ρωσία.

«Χωρίς ξεκάθαρους κανόνες για την υπεύθυνη χρήση του διαστήματος, παρατείνουμε τις πραγματικές απειλές για την εθνική ασφάλεια μας, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια» τόνισε η ίδια.

Η Χάρις αναφέρθηκε στην «ανεύθυνη ενέργεια» της Ρωσίας να δοκιμάσει αντιδορυφορική τεχνολογία τον προηγούμενο μήνα, δημιουργώντας διαστημικά σκουπίδια που έθεσαν σε κίνδυνο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ανησυχία για τις εκτοξεύσεις της Κίνας

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για την αυξανόμενη δραστηριότητα σε θέματα ασφάλειας από τους πιο σημαντικούς ανταγωνιστές της Ουάσινγκτον στο διάστημα. Η δοκιμή υπερηχητικών όπλων από την Κίνα κατά τη φετινή χρονιά ανέδειξε το ενδεχόμενο μιας κούρσας εξοπλισμών σχετικά με συστήματα σε τροχιά γύρω από τη γη, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφεύγουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιριών, συμπεριλαμβανομένων και των εταιριών SpaceX, Blue Origin και Virgin Galactic, επιδιώκουν την έναρξη μιας νέας εποχής ιδιωτικών εμπορικών διαστημικών πτήσεων, μετά από χρόνια συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών εταιριών και της NASA για τις εκτοξεύσεις πυραύλων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε χθες, Τετάρτη, ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη συμμετοχή των επικεφαλής των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Γεωργίας και Εσωτερικών, όπως επίσης και του Εθνικού Συμβούλου του για το Κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο για το Διάστημα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος των ΗΠΑ είναι ξεχωριστό από τη στρατιωτική Δύναμη Διαστήματος που ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάρκο Ρούμπιο: «Η Επιχείρηση Epic Fury τελείωσε»
Ο Ρούμπιο είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος εμπλουτισμένου ουρανίου υψηλού βαθμού, θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα Τύπου «James S. Brady» στο Λευκό Οίκο
Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιτέθηκε στα ΗΑΕ και προειδοποιεί για «αποφασιστική αντίδραση» σε περίπτωση επιθέσεων στο Ιράν
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού απέρριψε τις κατηγορίες του Υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ως «αβάσιμες», ενώ κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις να επιχειρούν από το έδαφός τους
Πύραυλος εκτοξεύεται από πλοίο κατά τη διάρκεια ασκήσεων του ιρανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν και στον Ινδικό Ωκεανό
Το Ιράν θεσπίζει νέο μηχανισμό κυριαρχίας για τη διέλευση πλοίων στα Στενά του Ορμούζ
Τα πλοία που σκοπεύουν να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ, «αφού ειδοποιήσουν τις ιρανικές αρχές, πρέπει να λάβουν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας τους»
Πλοία στα Στενά του Ορμούζ κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς, Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ:«Γυμνάζομαι τόσο πολύ, περίπου ένα λεπτό την ημέρα, αν είμαι τυχερός»
Ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιέται συχνά για τη φυσική του κατάσταση, συγκρίνοντάς την με εκείνη του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 λόγω προβλημάτων υγείας
Ντόναλντ Τραμπ