Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πυρηνική ενέργεια: Fortum και Rolls-Royce SMR διερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής σε Φινλανδία και Σουηδία

Πυρηνική ενέργεια: Fortum και Rolls-Royce SMR διερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής σε Φινλανδία και Σουηδία

Πολλές είναι πλέον οι χώρες που επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευέλικτη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας χαμηλού άνθρακα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό. Ανάμεσα σε αυτές, όπως φαίνεται, βρίσκονται και η Φινλανδία και η Σουηδία. 

Η φινλανδική Fortum και η βρετανική Rolls-Royce SMR θα διερευνήσουν από κοινού τις δυνατότητες για να αναπτύξουν μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Πέρυσι η Fortum άρχισε μια διετή μελέτη για την ανάπτυξη μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων καθώς και συμβατικών μεγάλων αντιδραστήρων στις δύο χώρες, ενώ συνεργάζεται επίσης με τη γαλλική EDF, τη σουηδική Karnfull Next και τη φινλανδική Helen, εκτός από τη Rolls-Royce SMR. «Οποιαδήποτε ενδεχόμενη επενδυτική απόφαση θα ληφθεί σε μετέπειτα στάδιο», ανακοίνωσε η Fortum.

Η Rolls-Royce αναπτύσσει ενδεχόμενες τοποθεσίες για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση έχει προκηρύξει διαγωνισμό για χρηματοδότηση.

Στη Σκανδιναβία, η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δύο SMR σε υφιστάμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η τεχνολογία SMR κερδίζει ενδιαφέρον καθώς χώρες επιδιώκουν να επεκτείνουν την ευέλικτη παραγωγή ενέργειας χαμηλού άνθρακα για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικό, ενώ τα μεγάλης κλίμακας πυρηνικά προγράμματα με τεράστια προκαταβολικά κόστη δυσκολεύονται να προσελκύσουν επενδύσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις