Κυριακή, 23 Ιουν.
26oC Αθήνα

Πυρηνικό… καμπανάκι από την Βόρεια Κορέα – Μήνυμα στον Τραμπ

Πυρηνικό… καμπανάκι από την Βόρεια Κορέα – Μήνυμα στον Τραμπ

Αξιωματούχοι από την Βόρεια Κορέα προειδοποίησαν σε επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται «και πάλι σε κίνδυνο και μπορεί να καταρρεύσουν».

Την είδηση για το… καμπανάκι από την Βόρεια Κορέα μετέδωσε σήμερα το CNN επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα. Η επιστολή επιδόθηκε απ’ ευθείας στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αναφέρει πως η κυβέρνηση του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις (βορειοκορεατικές) προσδοκίες κάνοντας ένα βήμα μπροστά για να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης», μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Πόκερ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει από καιρό σαφές ότι ο επίσημος τερματισμός του πολέμου έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να κηρύξουν το τέλος του πολέμου της Κορέας πριν η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε χθες Δευτέρα πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μια επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα αφού αυτός ο τελευταίος έλαβε μια πολεμοχαρή επιστολή από ανώτερο βορειοκορεάτη αξιωματούχο λίγες μόνον ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN μετέδωσε πως η επιστολή εστάλη από τον πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής υπηρεσίας κατασκοπείας Κιμ Γιονγκ Τσολ, όμως δεν είναι γνωστό πώς εστάλη. Η Washington Post ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα επικοινωνεί όλο και περισσότερο μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ.

Το CNN μετέδωσε πως στην επιστολή αναφερόταν επίσης πως, αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και οι συνομιλίες καταρρεύσουν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει «τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις