Κόσμος

Πυρκαγιά στο Λος Άντζελες: Εκκενώνονται σπίτια διασήμων στο Μαλιμπού που απειλούνται από την «φωτιά Φράνκλιν»

Σε κόκκινο συναγερμό το Μαλιμπού λόγω της φωτιάς Φράνκλιν

Η «φωτιά Φράνκλιν» ξέσπασε χθες το βράδυ (09.12.2024) και εξαπλώθηκε γρήγορα στο Λος Άντζελες, έχοντας ήδη κάψει περισσότερα από 7.300 στρέμματα και απειλώντας πλέον σπίτια στο Μαλιμπού.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα σήμερα Τρίτη στο Μαλιμπού, κοντά στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, όπου διαμένουν πολλοί διάσημοι, με την φωτιά να απειλεί κτίρια και να οδηγεί σε εκκενώσεις περιοχών, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Βοηθοί σερίφη πήγαν έδωσαν εντολές «πόρτα – πόρτα» στους κατοίκους να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα, απειλώντας σπίτια στην παράκτια αυτή κοινότητα.

Το πανεπιστήμιο Pepperdine σε κοντινή απόσταση ανακοίνωσε στο Χ ότι ανέστειλε τα μαθήματά του και τις εξετάσεις του για σήμερα. Φοιτητές αναγκάστηκαν να παραμείνουν εκεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς εξαιτίας της φωτιάς σημειώθηκε διακοπή της ηλεκτροδότησης και ορισμένοι σπουδαστές κατέφυγαν στην τραπεζαρία και στη βιβλιοθήκη.

Firefighters look as flames and smoke billow as the Franklin Fire burns in Malibu, California, U.S., December 10, 2024. REUTERS

Σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακρίνονται καπνός και φωτιά που αναδύονται μπροστά από μία βιβλιοθήκη, όπου έχουν βρει καταφύγιο φοιτητές, οι οποίοι φορούν μάσκες.

«Αυτήν τη στιγμή, φαίνεται πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη φωτιά έχει περάσει. Ό,τι καίει γύρω μας είναι σαν μικρότερες εστίες σε χαμηλή βλάστηση», είπε ο φοιτητής του πανεπιστημίου Νικ Γκέρντινγκ στο CNN, από τη βιβλιοθήκη, όπου κατέφυγε μαζί με άλλους 400 σπουδαστές.

Εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν σε περιοχές κατά μήκος του Μαλιμπού με πληθυσμό 10.000 κατοίκους, αφού η φωτιά, η οποία ξεκίνησε τη νύχτα, επεκτάθηκε σε 7.370 στρέμματα και εξαπλώθηκε νότια πάνω από την εθνική οδό στις ακτές του Ειρηνικού.

franklinfire reut

Μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ βοηθοί του σερίφη της κομητείας πήγαν από πόρτα σε πόρτα, προτρέποντας τους πολίτες να φύγουν από τα σπίτια τους. Το Μαλιμπού άνοιξε κέντρα φιλοξενίας και οι αρχές διέκοψαν την ηλεκτροδότηση σε ολόκληρη την πόλη, όπως ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση νωρίς σήμερα το πρωί.

Από την πλευρά της, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε κόκκινο συναγερμό για την περιοχή, με τις ριπές ανέμων να φθάσουν ενδεχομένως τα 129 χλμ/ώρα, περιγράφοντας την κατάσταση ως «ιδιαιτέρως επικίνδυνη».

Πολλές διασημότητες του Χόλιγουντ ζουν σε αυτήν την ακτή, μία από τις δημοφιλέστερες περιοχές της Καλιφόρνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Περού: Ανεπιθύμητη από το Κογκρέσο η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ – Κηρύχθηκε «persona non grata»
Η Λίμα κατηγορεί την Κλαούντια Σέινμπαουμ για ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις, τρεις ημέρες μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών
Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ
Σουηδία: Διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία του αεροδρομίου του Γκέτεμποργκ μετά τον εντοπισμό drone
Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις του την Πέμπτη, μετά την εμφάνιση ενός ή περισσότερων drone στον εναέριο χώρο – Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
drone
Γαλλία: Ο Δήμος του Παρισιού κλήρωνει τάφους δίπλα στον Τζιμ Μόρισον, τον Όσκαρ Ουάιλντ και άλλες ιστορικές προσωπικότητες
Οι Παριζιάνοι που θα κληρωθούν θα πρέπει να αποκαταστήσουν ταφικά μνημεία «στην αρχική τους μορφή», με αντάλλαγμα μια παραχώρηση σε τρία από τα πιο γνωστά κοιμητήρια της γαλλικής πρωτεύουσας
Το νεκροταφείο Pere-Lachaise στο Παρίσι