Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: Σε ύφεση τα μέτωπα – Έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα

Πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία: Σε ύφεση τα μέτωπα – Έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα
Φωτογραφία Reuters

Σαφής είναι η βελτίωση στα μέτωπα των πυρκαγιών τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, αφού έχουν καταστραφεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να θέσουν υπό έλεγχο ακόμα ένα μέτωπο στα βορειοανατολικά.

Ειδικότερα, από τις δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν 208.000 στρέμματα δάσους στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά) εδώ και 10 ημέρες στη Γαλλία, απομακρύνθηκαν τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν προχώρησαν καθόλου, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν σε ορισμένες αναζωπυρώσεις μέχρι σήμερα (21.7.2022) το πρωί.

Χθες Τετάρτη, μάλιστα, κάπου 2.000 πυροσβέστες κατάφεραν να εμποδίσουν την επέκταση των πυρκαγιών χάρη στις πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, με μια μείωση της θερμοκρασίας και έναν πιο υγρό άνεμο.

Όμως, οι σχεδόν 36.750 άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί, δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τη νομαρχία της Γαλλίας.

https://twitter.com/LoveWorld_Peopl/status/1547331842927468546

Η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Ισπανία

Όσον αφορά την Ισπανία, η εξέλιξη της πυρκαγιάς Ατέκα στην Αραγονία (βορειοανατολικά) «ήταν σε θετική κατεύθυνση τις τελευταίες ώρες», και νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν έσβησαν αμέσως, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.

Υπενθυμίζεται πως αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα εκτείνεται σε μια περίμετρο 140.000 στρεμμάτων ενώ οδήγησε στην απομάκρυνση 1.700 ανθρώπων.

«Η ώρα της επιστροφής των κατοίκων στα χωριά που εκκενώθηκαν πλησιάζει όλο και περισσότερο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας, Χαβιέρ Λαμπάν.

Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου A2 που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, που χρειάστηκε να αποκλειστεί λόγω των πυρκαγιών, παραδόθηκε και πάλι σήμερα το πρωί στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τις αρχές της Αραγονίας.

Η Ισπανία σαρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από ένα κύμα καταστρεπτικών πυρκαγιών, που ευνοήθηκαν από τον καύσωνα που κράτησε από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου και μπορεί να ήταν ο πιο ακραίος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET).

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 700.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη χώρα, «ουσιαστικά ο διπλάσιος αριθμός του μέσου όρου των δέκα τελευταίων ετών» την ίδια περίοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ.

Το 2022 η χειρότερη χρονιά

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EEFIS), που χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο μέτρησης με βάση δορυφορικές παρατηρήσεις, το 2022 είναι ήδη η χειρότερη χρονιά από την έναρξη των στατιστικών σειρών το 2000, με 1.947.040 στρέμματα να έχουν απανθρακωθεί από 319 πυρκαγιές, δηλ. περισσότερα από το σύνολο του 2012, του προηγούμενου έτους όπου είχε καταγραφεί ρεκόρ.

Η πυρκαγιά στην επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά), μία από τις χειρότερες των τελευταίων ημερών η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός πυροσβέστη και ενός βοσκού την Κυριακή και τη Δευτέρα, τέθηκε υπό έλεγχο και παραμένει «υπό ύφεση και χωρίς φλόγες», ανέφερε η περιφέρεια Καστίλης-Λεόν.

Έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα από πλευράς θερμοκρασιών την Τρίτη και την Τετάρτη, η Ισπανία αναμένεται να δει σήμερα τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει και πάλι: 41 βαθμοί Κελσίου αναμένονται στην Εστρεμαδούρα (νοτιοδυτικά) και 40 στην Ανδαλουσία (νότια), ενώ ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας παραμένει σε συναγερμό, σύμφωνα με την AEMET.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις