Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Rafflesia Arnoldii: 20 πράγματα που δεν ξέρετε για το λουλούδι – πτώμα

Rafflesia Arnoldii

Με doodle τιμά σήμερα η Google την 25η επέτειο από την ανακήρυξη του Rafflesia Arnoldii ως σπάνιου φυτού της Ινδονησίας. Η ιστορία του λουλουδιού – πτώμα.

Τα 25 χρόνια από την ανακήρυξη του Rafflesia Arnoldii ως σπάνιου φυτού της Ινδονησίας γιορτάζει σήμερα η Google με doodle. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου που μυρίζει σαν… πτώμα!

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ονομάζεται από τους ντόπιους “λουλούδι – πτώμα”. Αναδίδει μια βρωμερή μυρωδιά σάρκας που σαπίζει και αυτό προσεγγίζει πολλά έντομα όπως οι μύγες. Ευτυχώς δηλαδή που το doodle δεν… μυρίζει!

Rafflesia Arnoldii: Η ιστορία αυτού του σπάνιου φυτού

doodle

Το Rafflesia Αrnoldii ονομάστηκε εθνικό «σπάνιο λουλούδι» της Ινδονησίας με προεδρικό διάταγμα το 1993. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσοσμα λουλούδια του κόσμου, το Rafflesia Arnoldii μπορεί κανείς να το εντοπίσει στις ζούγκλες της Μαλαισίας και της Ταϊλάνδης. Σίγουρα βέβαια θα χαρεί που θα δει από κοντά ένα τόσο σπάνιο φυτό, όμως η μυρωδιά του δεν θα είναι το ίδιο ευχάριστη…

Το λουλούδι είναι κόκκινο με άσπρες βούλες. Αποτελείται από 5 πέταλα και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο, ενώ το βάρος του τα 10 κιλά περίπου. Παίρνει 9 μήνες μέχρι να ανθίσει και όταν τελικά συμβαίνει αυτό, το άνθος διαρκεί μόνο μία εβδομάδα. 

Δείτε τον εντυπωσιακό τρόπο με τον οποίο ανοίγουν τα πέταλά του:

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Rafflesia Arnoldii δεν έχει ούτε φύλλα, ούτε ρίζα, ούτε βλαστό. Επομένως, όπως μπορείτε να φανταστείτε δεν κάνει ούτε φωτοσύνθεση! 

Επί δύο αιώνες κινεί το ενδιαφέρον των βοτανολόγων που τελικά κατάφεραν να βρουν την προέλευσή του. Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, το Rafflesia arnoldii είναι ένα σπάνιο φυτό genus Rafflesia. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένα φυτά με μεγαλύτερη άνθηση οργάνων όπως το titan arum και το talipot palm το Rafflesia arnoldii κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου άνθους στον κόσμο. Φυτρώνει και μεγαλώνει στην Νοτιοανατολική Ασία.

Εντυπωσιακό είναι ότι το λουλούδι χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική της Ινδονησίας για να βοηθήσει τις γυναίκες να βρουν ξανά την φόρμα τους μετά την γέννα. Tο Rafflesia arnoldii είναι ένα από τα τρία εθνικά λουλούδια στην Ινδονησία, τα άλλα δύο είναι το white jasmine και το moon orchid.

Δείτε 20 πράγματα που δεν ξέρετε για το σπάνιο φυτό που σχεδόν τείνει να εξαφανιστεί:

Σήμερα, 9 Ιανουαρίου η Google τιμά την ιστορία του και την μοναδικότητά του με ένα doodle που αξίζει να δείτε.

Πηγή βίντεο: Occence Media και Alain Compost

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις