Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Λέτα – Το επικρατέστερο πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει

- Την Παρασκευή ο Λέτα θα υποβάλει επισήμως την παραίτησή του στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
- Η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος ενέκρινε την εισήγηση του Ματέο Ρέντσι με 136 "ναι", 16 "όχι" και 2 αποχές
- Συνεδριάζει απόψε και η ηγετική ομάδα του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια

Την απόφαση να παραιτηθεί ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.

Αύριο το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στο μέγαρο Κυρηνάλιο για να υποβάλει την παραίτησή του, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Λέτα, η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ενέκρινε την εισήγηση του Ματέο Ρέντσι με 136 «ναι», 16 «όχι», και 2 αποχές.

Ο γραμματέας των Δημοκρατικών ζήτησε να αντικαταστήσει τον Ενρίκο Λέτα, ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης η θητεία της οποίας πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2018.

Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο.

«Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».

Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέτα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».

Σε ότι αφορά το έργο του Λέτα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».

Μένει να φανεί αν ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο θα ζητήσει από τον Ενρίκο Λέτα να μεταβεί στην βουλή και στην γερουσία για να εξακριβώσει αν διαθέτει ακόμη την στήριξη του κοινοβουλίου ή αν θα προτιμήσει να ξεκινήσει αμέσως διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία! “Μπρα ντε φερ” Λέτα – Ρέντσι

Συνάντηση Λέτα – Ναπολιτάνο με φόντο τον ανασχηματισμό

Μειώνεται η εμπιστοσύνη των Ιταλών στην κυβέρνηση Λέτα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε διαθεσιμότητα ο CEO της Astronomer Andy Byron μετά το τρυφερό ενσταντανέ με τη ερωμένη του στη συναυλία των Coldplay
Η αντίδραση της Astronomer πάντως άργησε και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για την παραίτηση και το πακέτο αποχώρησης του Byron
Το ζευγάρι που έγινε viral στη συναυλία των Coldplay 10