Κόσμος

Ράλι ανόδου 6% για την τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έκανε σήμερα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, με την ισοτιμία της να αυξάνεται σχεδόν 6% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση το σαββατοκύριακο του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών για την τουρκική λίρα.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ’ όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%. Τα κέρδη της λίρας αντέστρεψαν την πτώση της την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς ενισχύθηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων που θα μπορούσε να χαλαρώσει την πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία και, συνεπώς, στον πληθωρισμό και στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου..

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε έως το επίπεδο των 8,08 λιρών ανά δολάριο από το επίπεδο των 8,5445 λιρών την Παρασκευή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ημερήσιο ράλι μετά την ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος από την πτώση – ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Αύγουστο του 2018. Η λίρα ενισχύθηκε επίσης κατά 5% έναντι του ευρώ, στο επίπεδο των 9,6 λιρών ανά ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία αυτή είχε φθάσει στο υψηλό επίπεδο των 10,2 λιρών.

Η αναστροφή ακολουθεί την πτώση της λίρας κατά 30% φέτος σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ εν μέσω της COVID-19, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον διψήφιο πληθωρισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λύγισε η Σαβάνα Γκάθρι στην πρώτη συνέντευξη για την απαγωγή της μητέρας της: «Αφόρητη αγωνία, φαντάζομαι τον τρόμο της κάθε νύχτα»
Η παρουσιάστρια της εκπομπής «Today» δεν έχει χάσει την πίστη της ότι η μητέρα της θα βρεθεί, παρόλο που έχουν χαθεί τα ίχνη της για πάνω από 8 εβδομάδες
Η Σαβάνα Γκάθρι
Η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη: Το μεγάλο στοίχημα της Artemis II και οι 4 αστροναύτες που θα πετάξουν πιο μακριά από ποτέ
Τρεις Αμερικανοί κι ένας Καναδός θα ταξιδέψουν στο Orion της NASA, προσφέροντας μοναδικές εικόνες της Σελήνης και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές επανδρωμένες προσγειώσεις
Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch και Jeremy Hansen, οι 4 αστροναύτες της Artemis II της NASA