Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Ισόβια για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα!

Ράντοβαν Κάρατζιτς: Ισόβια για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα!
φωτογραφία Reuters

Σε ισόβια αύξησε το εφετείο του ΟΗΕ την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε πως η ποινή που επιβλήθηκε σε πρώτο βαθμό ήταν υπερβολικά ελαφριά, καθώς έκρινε πως ο Κάρατζιτς προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα.

Ο 73χρονος Σερβόσνιος πρώην πολιτικός ηγέτης κρίθηκε εκ νέου ένοχος για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Κάρατζιτς δεν έδειξε σχεδόν καμία αντίδραση, καθώς ο προεδρεύων Δανός δικαστής Βαγν Τζοέσεν ανακοίνωνε την καταδικαστική απόφαση, πράγμα που σημαίνει ότι ο 73χρονος θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Το σκεπτικό της επιβολής της ισόβιας κάθειρξης αναφέρει ότι ο Κάρατζιτς επέδειξε συστηματική σκληρότητα στα μαζικής κλίμακας εγκλήματά του.

Στο άκουσμα της ποινής, η αίθουσα του Εφετείου του ΟΗΕ σείστηκε από τα χειροκροτήματα των συγγενών των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

Νωρίτερα, οι δικαστές απέρριψαν την άσκηση δίωξης κατά της απαλλαγής του Κάρατζιτς για την κατηγορία.

Κάρατζιτς: Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Δεκάδες επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων από τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992 – ’95 συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική μετάδοση της τελικής απόφασης.

Στη μαρτυρική Σρεμπρένιτσα, τα Σερβοβοσνιακά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τις οδηγίες του Ράντοβαν Κάρατζιτς, σκότωσαν περίπου 8.000 μουσουλμάνους άνδρες και εφήβους το 1995!

Επιζώντες και Βόσνιοι πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα, το Σεράγεβο, από όπου παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση και την απόφαση του δικαστηρίου του ΟΗΕ, απόφαση που θεωρείται κλειδί για την απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνης με την ιστορική μνήμη.

Ο πόλεμος της Βοσνίας, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, άφησε πίσω της πάνω από 100.000 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις