Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Ραχόι σε Πουτζδεμόν: Λογικέψου…

Ραχόι σε Πουτζδεμόν: Λογικέψου…

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έκανε σήμερα έκκληση στον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να “φερθεί λογικά”.

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης 10/10/2017 λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση της Μαδρίτης, για να πάρει πίσω την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Αν ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν το πράξει, η ισπανική κυβέρνηση έχει απειλήσει να αναστείλει πλήρως την αυτονομία της επαρχίας. Αυτό βεβαίως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους και θα προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις.

“Ζητώ από τον Πουζντεμόν να φερθεί λογικά και μετρημένα, να βάλει πρώτα το συμφέρον όλων των πολιτών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ραχόι.

Θα αναστείλουμε την αυτονομία τους!

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Μαδρίτη θα προσπαθήσει να αναστείλει ένα μέρος ή εντελώς την αυτονομία της Καταλονίας. Αυτό, αν οι αυτονομιστές ηγέτες δεν κάνουν πίσω στο θέμα της ανεξαρτησίας της περιοχής μέσα στο χρονικό περιθώριο που τους έχει δοθεί.

Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Καταλονίας, «ο Κάρλες Πουτζντεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος». Το άρθρο, επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας όπως ανακοίνωσε η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία μιλώντας στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής η ισπανική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 δεν είναι η μοναδική λύση που εξετάζει, κυρίως επειδή κάτι τέτοιο είναι περίπλοκο.

«Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ώρες (…) θα απαντήσετε με τη διαύγεια που απαιτούν όλοι οι πολίτες», είχε γράψει ο Ραχόι σε επιστολή του προς τον Πουτζδτεμόν τη Δευτέρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις