Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρέντσι: «Η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση»

Ρέντσι: «Η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση»

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία» Ματέο Ρέντσι, σε ομιλία του στην ιταλική Γερουσία, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

«Δεδομένης της υγειονομικής τραγωδίας που ζούμε, θεωρούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι η κυβέρνησή σας δεν είναι, όπως λέτε εσείς, η καλύτερη του κόσμου», τόνισε ο Ρέντσι, απευθυνόμενος στον Ιταλό πρωθυπουργό.

«Δεν ζητήσαμε πολυθρόνες αλλά ανοικτή συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Αυτός είναι ο “καιρός”, η κατάλληλη στιγμή για μια ειλικρινή συζήτηση. Eμείς είχαμε καταθέσει τριάντα φακέλους και σχέδια για το μέλλον της χώρας, εδώ και μήνες ζητούσαμε μια στροφή», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι για την Ιταλία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ιστορική ευκαιρία, η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σειράς γενεών και κατηγόρησε τον Κόντε ότι μέσα σε τρία χρόνια, άλλαξε τρεις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός.

«Δεν μπορείτε να αλλάζετε συνεχώς ιδέες, για να κρατήσετε την πολυθρόνα σας. Πρέπει να βρείτε την δύναμη να κάνετε κάτι το διαφορετικό», τόνισε ο ιδρυτής της «Ζωντανής Ιταλίας», απευθυνόμενος πάντα στον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης. Τέλος, του ζήτησε, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, «να βάλει στο επίκεντρο της δράσης του τις ιδέες, και όχι τις προσφορές κυβερνητικών θέσεων».

Η Γερουσία θα εκφραστεί επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, σήμερα το βράδυ. 

Θεωρείται πιθανό, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 161 γερουσιαστών. Κάτι που μπορεί να επιτρέψει στον Κόντε να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά με σειρά δυσκολιών στην διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις