Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ είχε απλά έναν… σκεπτικισμό για την Ουκρανία

Ρεπουμπλικανοί: Ο Τραμπ είχε απλά έναν… σκεπτικισμό για την Ουκρανία

Σίγουροι εμφανίζονται οι Ρεπουμπλικανοί πως οι καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών κατά τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχουν εδραιώσει την κατηγορία ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πίεσε την Ουκρανία να διεξάγει έρευνα κατά των πολιτικών του αντιπάλων προκειμένου να ωφεληθεί προσωπικά ο ίδιος.

Καθώς, η έρευνα υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών κατά του Τραμπ εισέρχεται σε μία νέα, αλλά καθοριστικής σημασίας δημόσια φάση μέσα στην εβδομάδα, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη στις Επιτροπές, Πληροφοριών, Εποπτείας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησαν στην δημοσιοποίηση μιας 18σέλιδης αναφοράς, προκειμένου να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της αναφερόμενης έρευνας παραπομπής.

“Το σώμα των αποδείξεων μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό των Δημοκρατικών ότι ο πρόεδρος Τραμπ πίεσε την Ουκρανία για την πραγματοποίηση ερευνών σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων, με στόχο το δικό του πολιτικό όφελος στις εκλογές του 2020,” τονίζεται στο κείμενο της αναφοράς των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο επεξεργάστηκε το Reuters.

“Οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί δεν εδραιώνουν ένα παράπτωμα παραπομπής,” προσθέτει το κείμενο της αναφοράς.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, προσπαθούν να αποφασίσουν αν ο Τραμπ παραβίασε το πλαίσιο άσκησης των προεδρικών εξουσιών του για πολιτικά οφέλη, ζητώντας από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διενεργήσει έρευνα κατά του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ Μπάιντεν, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο μιας ενεργειακής εταιρίας στην Ουκρανία.

“Ο Τραμπ είχε έναν… σκεπτικισμό για την Ουκρανία”

Το κείμενο της αναφοράς των Ρεπουμπλικάνων παρέχει σημεία ενδιαφέροντος για τους Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένων και όσων συμμετέχουν στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κι αναμένεται να οργανώσουν μία υπεράσπιση για τον πρόεδρο Τραμπ στις καταθέσεις των μαρτύρων που θα πραγματοποιηθούν δημόσια και αναμένεται να αρχίσουν από αύριο.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, ο πρόεδρος Τραμπ “έχει έναν ουσιαστικό σκεπτικισμό για την Ουκρανία με δεδομένη την ιστορία της για την εξάπλωση της διαφθοράς,” Το ίδιο κείμενο επικαλείται δημοσιογραφικές αναφορές για Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστήριζαν την Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών το 2016.

“Υπό αυτή την οπτική γωνία, κάθε άρνηση από την πλευρά του προέδρου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελίνσκι ή να διαθέσει βοήθεια που έχει πληρωθεί με τα χρήματα των φορολογουμένων στην Ουκρανία, είναι συνολικά τεκμηριωμένη,” τονίζεται στην ίδια αναφορά.

Έσπερ: Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για τον Αντισυνταγματάρχη

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε πως ο αντισυνταγματάρχης του Στρατού των ΗΠΑ Αλεξάντερ Βίντμαν δεν θα πρέπει να φοβάται για αντίποινα μετά την κατάθεσή του στο Κογκρέσο.

Ο Βίντμαν υπηρετεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSC), ενώ έχει “στοχοποιηθεί” από τον Τραμπ, μετά την κατάθεση που έδωσε στο Κογκρέσο στις 29 Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Βίντμαν ήταν ένας “μάρτυρας του Ποτέ με τον Τραμπ,” αφήνοντας ερωτηματικά, για ενδεχόμενες συνέπειες στην καριέρα εξέλιξης του Αμερικανού στρατιωτικού.

“Δεν πρέπει να έχει κάποιο φόβο για αντίποινα,” διαβεβαίωσε ο Έσπερ σε μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων και στην διάρκεια μιας πτήσης προς τη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ενισχύσει το μήνυμα των “μη αντιποίνων” σε μία συζήτηση με τον αρμόδιο υπουργό Στρατιωτικών.

Τι είπε ο Βίντμαν που “καίει” τον Τραμπ

Ο Βίντμαν ήταν μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο που παρακολουθούσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της κατάθεσης του, ο Βίντμαν δήλωσε πως δεν είχε αμφιβολία ότι ο Τραμπ απαίτησε την διεξαγωγή της έρευνας από την Ουκρανία, σε βάρος του Δημοκρατικού πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, σε αντάλλαγμα για μία επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Οβάλ Γραφείο.

“Επρόκειτο για μία συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Ήταν μία απαίτηση για τον ίδιο να εκπληρώσει [ο πρόεδρος Ζελένσκι] αυτή την ειδική προϋπόθεση,” είπε ο Βίντμαν για τον πρόεδρο Τραμπ στην κατάθεσή του.

Ο Βίντμαν είπε προς τα μέλη του Κογκρέσου, πως κατά την άποψή του, υπήρξαν επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, από τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης.

“Απέκοψε [η κίνηση του προέδρου Τραμπ] την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν την Ουκρανία και σίγουρα προκάλεσε ερωτηματικά στο κεφάλι τους, για το αν έχουν [εξασφαλίσει] την αμερικανική υποστήριξη,” επεσήμανε το Βίντμαν.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας ανώνυμα δήλωσε ότι ο Βίντμαν δεν απομακρυνθεί νωρίτερα από τα καθήκοντα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα επιστρέψει στο Στρατό των ΗΠΑ.

Μία ανώνυμη πηγή που έχει λάβει γνώση για το παραπάνω ζήτημα δήλωσε ότι η διετής θητεία του Βίντμαν στο NSC λήγει τον Ιούλιο, ενώ ο ίδιος αμέσως μετά αναμένεται να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα στην Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι αμέσως μετά την κατάθεσή του, ο Βίντμαν επέστρεψε στα καθήκοντά του εντός του Λευκού Οίκου, χωρίς να υπάρξει κάποια αλλαγή στις ευθύνες που του είχαν ανατεθεί.

Ανοιχτό το αν θα επιστρέψει στα στρατιωτικά του καθήκοντα

Από την μεριά του, ο Έσπερ αρνήθηκε να σχολιάσει πότε ο Βίντμαν θα μπορούσε επιστρέψει στα στρατιωτικά του καθήκοντα.

Ωστόσο, τόνισε ότι υποστηρίζει τα σχέδια του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ομπράιαν για τη μείωση του αριθμού των μελών του αναφερόμενου συμβουλίου.

“Ο [πρόεδρος Τραμπ] προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο επίπεδο που ήταν πριν από πολλά χρόνια,” δήλωσε ο Έσπερ.

“Ελπίζω να το κάνει. Νομίζω ότι το προσωπικό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας πρέπει να μειωθεί και η προσοχή του να επικεντρωθεί στον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων,” υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ.

Ξεχωριστή μήνυση από τον Μικ Μαλβέινι

Παράλληλα ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι απέσυρε το αίτημά του για την συμμετοχή του στην υποβολή μιας κοινή μήνυσης, προκειμένου να εκδοθεί δικαστική απόφαση σχετικά με το αν πρέπει να καταθέσει στην έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο, ο ίδιος φέρεται να εγείρει την δική του δικαστική υπόθεση προκειμένου να έχει κάποια απόφαση δικαστή, σχετικά με το αν πρέπει να καταθέσει ή όχι.

Ο Μαλβέινι προηγούμενα, επεδίωξε να λάβει μέρος σε μία μήνυση η οποία κατατέθηκε από τον Τσαρλς Κούπερμαν, πρώην αναπληρωτή του απολυμένου πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, με στόχο την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης κι αναφορικά με το αν θα έπρεπε να συμμορφωθεί με μία κλήση προς κατάθεση που εξέδωσε το Κογκρέσο ή να μείνει πιστός στην οδηγία της κυβέρνησης Τραμπ και να μην καταθέσει.

Απέσυρε το αίτημά του για κατάθεση κοινής μήνυσης

Ο Μαλβέινι απέσυρε το αίτημά του για την κατάθεση μιας κοινής μήνυσης, μετά από μία τηλεφωνική διάσκεψη με τον δικαστή που ανέλαβε την μήνυση του Κούπερμαν, ενώ δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Ο ίδιος ανέφερε σε ένα δικαστικό έγγραφο μιας σελίδας ότι έχει την πρόθεση να “επαναδιατυπώσει” τους ισχυρισμούς του σύμφωνα “με τον τρόπο που αυτοί διατυπώθηκαν στην χθεσινοβραδινή τηλεφωνική διάσκεψη, ως μία ξεχωριστή, αλλά σχετική υπόθεση.”

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων απέσυραν την κλήση που είχαν εκδώσει για τον Κούπερμαν, δηλώνοντας ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσουν την έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ και ζήτησαν από έναν δικαστή να απορρίψει την υπόθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας την ως αμφιλεγόμενη, με ακαδημαϊκή αξία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις