Κόσμος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Αλλάζει στάση και προσπαθεί να προσεγγίσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την επιθυμία του να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ διατύπωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν αυτός βρισκόταν στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, αναφέρει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Hurriyet.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν προσήλθε στη σύνοδο αυτή. Πριν από το δημοσίευμα, τέσσερις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών είχε πολλαπλές συναντήσεις με τον σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, μια ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών για αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στο συριακό πόλεμο.

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί έγραψε ότι ο Ερντογάν έκανε τα σχόλια αυτά για τον Άσαντ σε συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματός του ΑΚΡ, η οποία διεξήχθη την Δευτέρα κεκλεισμένων των θυρών.

“Μακάρι να είχε έρθει ο Άσαντ στο Ουζμπεκιστάν, θα του είχα μιλήσει. Αλλά δεν μπορεί να πάει εκεί”, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Σελβί στη συνεδρίαση του κόμματός του.

“Πήγε σε πόλεμο με αντάρτες για να διατηρήσει την εξουσία του. Επέλεξε να διαφυλάξει την εξουσία του. Σκέφτηκε να προστατεύσει τις περιοχές που είχε υπό τον έλεγχό του. Αλλά δεν μπόρεσε να προστατεύσει μεγάλες περιοχές”, φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Τυχόν εξομάλυνση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό θα διαφοροποιούσε τον πόλεμο στη Συρία που μετράει πάνω από μια δεκαετία.

Η τουρκική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση των θέσεων των σύρων ανταρτών στα βορειοδυτικά, τα τελευταία μεγάλης έκτασης εδάφη που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες μετά την ήττα των δυνάμεών τους από τον Άσαντ στην υπόλοιπη χώρα, με την βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Καρφί» του βασιλιά Καρόλου στον αδελφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα: «Το πένθος μπορεί να θολώσει τη λογική και τη μνήμη»
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ισχυρίζεται σε βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα ότι ο τότε πρίγκιπας Κάρολος του είπε «να είσαι σίγουρος, θα την ξεχάσουμε σύντομα» μετά τον θάνατό της
Πριγκίπισσα Νταϊάνα και βασιλιάς Κάρολος
Αποκάλυψη σοκ για τον βασιλιά Κάρολο: «Θα ξεχάσουμε πολύ σύντομα την Νταϊάνα» είχε πει στον αδερφό της
Ο Τσαρλς Σπένσερ αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του την έντονη σύγκρουση που, όπως υποστηρίζει, είχε με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο λίγες ημέρες μετά τον θάνατο της Νταϊάνα
King Charles III: Pictured Archives : Prince Charles and Princess Diana attending the Cannes Film Festival on 15th May, 1987 in Cannes, France.