Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρίσι Σούνακ: Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Ρίσι Σούνακ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα λιγότερο των δυο μηνών. Είναι επίσης ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και έτσι θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρώτη δημόσια δήλωση

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του ο Ρίσι Σούνακ μέσα από τα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την απερχόμενη πρωθυπουργό, Λιζ Τρας λέγοντας ότι είχε μια αξιοπρεπή ηγεσία κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

Είπε ακόμα ότι αισθάνεται ταπεινότητα αλλά και τιμή που ηγείται του συντηρητικού κόμματος. 

Τόνισε ακόμα ότι θα υπηρετήσει το αξίωμά του με ακεραιότητα και ανθρωπιά και μέρα με την ημέρα θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας το έργο που του ανατέθηκε προς όφελος του βρετανικού λαού.

Στην σύντομη δήλωσή του ο Σούνακ υπογράμμισε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και κάλεσε σε ενότητα και σταθερότητα. 

Νωρίτερα, η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

Η νίκη του Σούνακ, ο οποίος στην ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο χρησιμοποίησε την Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα ιερό κείμενο του ινδουισμού, έρχεται εν μέσω της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι.

Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα: 

  1. Η Λιζ Τρας θα παραιτηθεί και ενώπιον του Βασιλιά Καρόλου
  2. Ο Σουνάκ θα κληθεί από τον Βασιλιά να σχηματίσει νέα κυβέρνηση
  3. Ο Βασιλιάς επιστρέφει στο Λονδίνο
  4. Ο Σουνάκ θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ορκίζει ο Βασιλιάς Κάρολος. Η μητέρα του Βασίλισσα Ελισάβετ είχε ορκίσει 15 πρωθυπουργούς

Δείτε ζωντανή εικόνα  

Λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Βρετανίας η αντίπαλός του Πένι Μόρντοντ με ανάρτησή της στο twitter ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα και τον στηρίζει για πρωθυπουργό της χώρας. «Οφείλουμε στην χώρα μας να εργαστούμε όλοι μαζί», δήλωσε μεταξύ άλλων η Πένι Μόρντοντ.

Νωρίτερα μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Ο Ρίσι Σούνακ θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

Χαρακτηριστικό της αγωνίας στην Βρετανία είναι οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Ντάουνινγκ Στριτ.

 

Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών lockdown.

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις