Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρίσι Σούνακ: Ενθουσιασμός στην Ινδία για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ρίσι Σούνακ: Ενθουσιασμός στην Ινδία για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ενθουσιασμένοι είναι πολλοί Ινδοί από το γεγονός πως ένας ινδικής καταγωγής πολιτικός, ο Ρίσι Σούνακ, θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά την ώρα μάλιστα που οι ινδουιστές σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν το Ντιβάλι.

Η αναμενόμενη νίκη του Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές –που τελικά δεν έγιναν, αφού οι αντίπαλοί του αποσύρθηκαν– ήταν βασικό θέμα στο πρωτοσέλιδο των περισσότερων ινδικών εφημερίδων σήμερα, μαζί με τη νίκη της εθνικής κρίκετ της Ινδίας απέναντι στο Πακιστάν.

Χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης σχολίαζαν ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ είναι ακόμη σημαντικότερη επειδή φέτος η Ινδία γιόρτασε τα 75 χρόνια της ανεξαρτησίας της από την αποικιοκρατική δύναμη, τη Βρετανία.

Η γιορτή του Ντιβάλι «είναι εξαιρετική για τη θαυμάσια ομάδα μας του κρίκετ και, κατά πάσα πιθανότητα, και για τον Ρίσι Σούνακ, έναν άνθρωπο ινδικής καταγωγής, έναν πιστό ινδουιστή και γαμπρό του δικού μας, του Ναραγιάνα Μούρτι», έγραψε στο Twitter ο Ντ. Μπουτουκρίσναν, αναφερόμενος στον ιδρυτή της εταιρείας λογισμικού Infosys Ltd.

«Ο Ρίσι Σούνακ ορκίστηκε βουλευτής στην Μπαγκαβάτ Γκίτα (το ινδουστικό ιερό βιβλίο). Αν επαναλάβει το ίδιο ως πρωθυπουργός, τι ημέρα θα είναι αυτή για την Ινδία, στην επέτειο των 75 ετών από την ανεξαρτησία», πρόσθεσε.

Ο 42χρονος Σούνακ είναι γνωστό ότι τηρεί τα ινδουιστικά έθιμα και ιδίως τη γιορτή των φώτων. Τον είχαν φωτογραφίσει μάλιστα ενώ άναβε κεριά έξω από την επίσημη κατοικία του υπουργού Οικονομικών, στον αρ. 11 της Ντάουνινγκ Στριτ, με την ευκαιρία του Ντιβάλι.

Κάποιοι Ινδοί ελπίζουν ότι θα ενισχυθούν οι δεσμοί της Βρετανίας με την Ινδία με την πρωθυπουργία του Σούνακ. Μάλιστα ο πρώην διπλωμάτης Ρατζίβ Ντόγκρα έγραψε στο Twitter ότι η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σούνακ θα είναι «δώρο του Ντιβάλι για το Ηνωμένο Βασίλειο και λόγος εορτασμού στην Ινδία».

Η οικογένεια του Σούνακ μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960.

Ορισμένοι Ινδοβρετανοί υποστηρικτές των Συντηρητικών γιορτάζουν επίσης. Ο Ράβι Κούμαρ, 38 ετών, από το Νότιγχαμ, που είναι μέλος του κόμματος, έκανε λόγο για «σταθμό» στην ιστορία της χώρας. «Μεγάλωσα τις δεκαετίες του ’80 και ’90 και ούτε θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα έβλεπα έναν μη λευκό πρωθυπουργό στη ζωή μου. Την έβλεπα πάντα (τη Βρετανία) ως μια χώρα λευκών και εμείς ήρθαμε εδώ παιδιά, ως μετανάστες… Το να βλέπω έναν Βρετανοϊνδό ηγέτη είναι εκπληκτικό», σχολίασε.

Ο Σούντερ Κατουάλα, διευθυντής της ομάδας προβληματισμού British Future, έκανε επίσης λόγο για «ιστορική στιγμή» που αποδεικνύει τις αλλαγές στη βρετανική πολιτική σκηνή και την κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

«Είναι η νέα κανονικότητα στα κορυφαία βρετανικά αξιώματα, εν μέρει λόγω και του χάους στην πολιτική αυτήν τη στιγμή. Είχαμε την τρίτη γυναίκα πρωθυπουργό και ακολουθεί ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός… Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ήταν ο πέμπτος ασιατικής καταγωγής υπουργός της κυβέρνησης, μέχρι το 2010 δεν υπήρχε ούτε ένας», εξήγησε.

Η αποκάλυψη ότι η σύζυγος του Σούνακ, η Αξάτα Μούρτι, που είναι Ινδή υπήκοος, δεν πλήρωνε φόρο στη Βρετανία για τα εισοδήματά της στο εξωτερικό επειδή δεν θεωρείτο «μόνιμη κάτοικος» της χώρας, έπληξε τον πρώην υπουργό το καλοκαίρι, όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία απέναντι στη Λιζ Τρας. Η Μούρτι, στην οποία ανήκει το 0,9% των μετοχών της Infosys, είπε αργότερα ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στη Βρετανία για τα εισοδήματά της από το εξωτερικό.

Ο πλούτος της οικογένειάς της πάντως διχάζει ορισμένους

«Ο Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία δεν είναι νίκη για την αντιπροσώπευση των Ασιατών», έγραψε στο Twitter η βουλευτής των Εργατικών Νάντια Γουίτομ, που έχει ινδική καταγωγή. «Είναι ένας πολυεκατομμυριούχος που, ως υπουργός Οικονομικών, μείωσε τους φόρους στα έσοδα των τραπεζών ενώ επέβλεπε τη μεγαλύτερη πτώση στο επίπεδο διαβίωσης από το 1956. Είτε είστε μαύροι, λευκοί ή ασιάτες: αν εργάζεστε για να ζήσετε, δεν είναι στο πλευρό σας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις