Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Ρίσι Σούνακ: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που έγινε «κόκκινο πανί» για τους Έλληνες

Ρίσι Σούνακ: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας που έγινε «κόκκινο πανί» για τους Έλληνες

Και ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας ο Ρίσι Σούνακ. Ο δεύτερος νεότερος ηλικιακά πρωθυπουργός της Βρετανίας, έγινε «κόκκινο πανί» για τους Έλληνες και όχι μόνο μετά την διπλωματική αγένεια που επέδειξε ματαιώνοντας την συνάντηση που είχε προγραμματίσει για σήμερα Τρίτη (28/11/2023) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο θαυμαστής της Μάργκαρετ Θάτσερ και μόλις 43 ετών Ρίσι Σούνακ με καταγωγή από την Ινδία αγαπάει την καλή ζωή, έχει κάνει έναν πολύ καλό γάμο, γέρνει χαρακτηριστικά προς την Τουρκία και ποτέ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το παρατσούκλι του είναι Dishy Rishi καθώς δεν κρύβει ότι του αρέσει η ακριβή ζωή και να ζει πλουσιοπάροχα.

Διορίστηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022 λόγω του συστήματος που έχουν στην Βρετανία. Είχε προσπαθήσει αρχικά να αναλάβει την θέση μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά απέτυχε. Αντίπαλός του η Λιζ Τρας, η οποία τον κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία. Όμως, λίγο καιρό αργότερα και αφού η Λιζ Τρας παραιτήθηκε κατάφερε τελικά να περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου της οδού Downing στον αριθμό 10.

Ο Ρίσι Σούνακ διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και πολλοί τον κατηγόρησαν ότι διέπραξε «αδελφοκτονία» καθώς ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να παραιτηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά και τα σκάνδαλα του Τζόνσον.

Και ο ίδιος πάντως είχε παραδεχθεί ότι ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στα περίφημα κορονοπάρτι και τα οποία είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και πλήρωσε και πρόστιμο γι’ αυτό.

Κατά της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

Προκειμένου να γίνει αρεστός στα μάτια των Βρετανών Συντηρητικών ο Ρίσι Σούνακ αρνείται πεισματικά να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το έδειξε άλλωστε με τον πιο άκομψο τρόπο στον Έλληνα πρωθυπουργό ματαιώνοντας την συνάντησή τους.

 

Άνοιγμα σε Τουρκία

Δεν φημίζεται πάντως για τους ελιγμούς του στις διεθνείς σχέσεις. Κατάφερε να μπει στο μάτι και των ΗΠΑ διορίζοντας ως υπουργό Εξωτερικών τον «πρωθυπουργό του Brexi», Ντέιβιντ Κάμερον.

Υπενθυμίζεται ότι όταν ο Κάμερον είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το Brexit ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει «τρελό».

Ταυτόχρονα πρόσφατα σύναψε αμυντική συμφωνία με την Τουρκία και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι η Βρετανία εκείνη τελικά που θα πουλήσει μεταχειρισμέα Eurofighter στην Άγκυρα και πάλι προκαλώντας τις ΗΠΑ που αρνούνται πεισματικά να προμηθεύσουν με F-16 την Τουρκία.

Στην λίστα των πλουσιότερων Βρετανών

Ο Ρίσι Σούνακ παιδί μεταναστών με καταγωγή από την Ινδία ο πατέρας του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα και η μητέρα του στη σημερινή Τανζανία). Στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ γνώρισε τη σύζυγό του Αξάτα Μούρτι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρτι, συνιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας Infosys, παντρεύτηκαν το 2009 και έχουν  αποκτήσει δυο κόρες. Ο Ρίσι Σούνακ είναι πλέον ένας από τους 250 πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία. Το ζευγάρι έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Βρετανία κυρίως στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου αλλά και στην Ocean Avenue στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Ο εθισμός στην Coca Cola 

Ο Σούνακ δήλωσε το 2022 ότι ήταν εθισμένος στην Coca-Cola και τώρα έχει επτά σφραγίσματα λόγω υπερβολικής κατανάλωσης όταν ήταν νεότερος. Έχει ένα λαμπραντόρ που ονομάζεται Nova και είναι λάτρης του κρίκετ και των ιπποδρομιών και του ποδοσφαίρου.

Στο επίκεντρο σκανδάλου

Να σημειωθεί ότι λίγο καιρό πριν υποβάλει την παραίτησή του από την κυβέρνηση Τζόνσον, ο Σίσι Σούνακ και η σύζυγός του βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός σκανδάλου. Και αυτό διότι η Αξάτα Μούρτι, αν και ζει στο Λονδίνο, είχε επιλέξει καθεστώς «μη μόνιμου κατοίκου» στη Βρετανία, κάτι που σημαίνει ότι δεν πλήρωνε φόρους για τα κέρδη της από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Αμέσως ο Σούνακ έσπευσε να την υπερασπιστεί λέγοντας ότι η σύζυγός του αγαπάει την πατρίδα της και δεν θα έπρεπε να υποχρεωθεί να διακόψει τους δεσμούς της με την Ινδία επειδή τον παντρεύτηκε. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο του στοίχησε τη νίκη στην πρώτη του προσπάθεια να γίνει πρωθυπουργός.

Καλύτερα να πεθάνει κόσμος παρά να γίνει lockdown

Σάλο εξάλλου είχε προκαλέσει η θέση του κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού… Ο Πάτρικ Βάλανς, κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έγραψε στο ημερολόγιό του στις 25 Οκτωβρίου 2020  ότι Ρίσι Σούνακ φέρεται να προτιμούσε να πεθάνει κόσμος, από το να γίνει δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο. 

Σύμφωνα με όσα έγραφε ο Βάλανς στο ημερολόγιό του, ο Ντόμινικ Κάμινγκς – σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζόνσον – του εκμυστηρεύτηκε ότι «ο Ρίσι (Σούνακ) θεωρεί πως είναι ΟΚ να αφήσουμε κόσμο να πεθάνει. Όλο αυτό υποδηλώνει έλλειμμα ηγεσίας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις