Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ρόμπερτ Μιούλερ: Ο άνθρωπος που έριξε το πρώτο χαστούκι στον Ντόναλντ Τραμπ

Ρόμπερτ Μιούλερ: Ο άνθρωπος που έριξε το πρώτο χαστούκι στον Ντόναλντ Τραμπ

Τον λένε Ρόμπερτ Μιούλερ και είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Και το έχει αποδείξει και στο παρελθόν. Ο ειδικός ανακριτής του FBI είναι ο άνθρωπος που άρχισε να “ξηλώνει το πουλόβερ” της κυβέρνησης Τραμπ.

Όλη η Ουάσινγκτον παραμιλάει από χθες. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ο Ρόμπερτ Μιούλερ, θα έδειχνε στον ίδιο τον Τραμπ και σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης ότι μπορεί να κινηθεί μυστικά. Και όχι μόνο αυτό. Όπως σημειώνει το CNN ο Μιούλερ κατάφερε να δημοσιοποιήσει με προσεκτικό τρόπο όλα όσα έπρεπε να δημοσιοποιηθούν.

Έδειξε επίσης ότι μπορεί να πείσει έναν από τους κατηγορούμενους να συνεργαστεί αλλά και να δείξει το εύρος της έρευνας που είναι σε εξέλιξη σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Δεν μιλάει κανείς για τίποτε άλλο στην Ουάσινγκτον

Όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει γνωστά δεν είναι παρά ένα μικρό τμήμα της έρευνας. Παράλληλα, η ομάδα που έχει συγκροτήσει ο Μιούλερ δίνει μεγάλη έμφαση στην κατεύθυνση της δημοσιοποίησης στοιχείων, ώστε να ενημερωθεί σχετικά η αμερικανική κοινή γνώμη.

Για παράδειγμα στα έγγραφα που δημοσιοποιούνται είναι προφανές ίσως ακόμα και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν να γνώριζε από τις αρχές του 2016 ότι υπάρχουν χιλιάδες  email που θα έβλαπταν την Χίλαρι Κλίντον.

Θα απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλους

Από τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται διαφαίνεται επίσης, ότι είναι ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες και κατά άλλων προσώπων που προσπάθησαν ν’ αποκρύψουν στοιχεία.

Περιμένουμε δηλαδή να μάθουμε με ποιούς μίλησε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος αφού είχε “συζητήσεις” με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Τα ονόματα αυτών των αξιωματούχων δεν έχουν -μέχρι σήμερα- δημοσιοποιηθεί.

Αιφνιδιάστηκε ο Λευκός Οίκος από τις κινήσεις του Ρόμπερτ Μιούλερ

Το χρονικό των τελευταίων εξελίξεων φαίνεται ότι προκάλεσε αιφνιδιασμό στον Λευκό Οίκο. Οι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον κατά τα 24ωρα που προηγήθηκαν των τελευταίων εξελίξεων ανέφεραν κλίμα αγωνίας. Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν έδειχναν τον Μάναφορτ να οδηγείται στα γραφεία του FBI, όπου και του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο Γκέιτς.

Από την άλλη, το έγγραφο αποδοχής της ενοχής που υπέγραψε ο Τζορτζ Παπαδόπουλος περιέχει λεπτομέρειες για το πως ο 30χρονος πρώην σύμβουλος του Τραμπ, είπε ψέματα στις ομοσπονδιακές αρχές ερευνών, σχετικά με τις επικοινωνίες που έχει με ξένους αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά στην ρωσική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές, σχετικά με τις επικοινωνίες του με μία επαφή από το εξωτερικό σχετικά με πιθανές “επιβλαβείς” πληροφορίες για την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Μιούλερ δεν είναι κανένας τυχαίος

Ο Ρόμπερτ Μιούλερ είναι “παλιά καραβάνα”. Έχει εμπειρία στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει  το FBI καθώς ήταν διευθυντής του. Τοποθετήθηκε στην θέση αυτή, από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ το 2001, ενώ παράμεινε στην θέση του και υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Την υπόθεση αυτή την ανέλαβε στις 17 Μαϊου του 2017.

Από τότε και αφού είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για προεκλογικές επικοινωνίες και συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε της έρευνας.

Ο διορισμός του Μιούλερ έγινε από τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν. Των εξελίξεων αυτών, είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική αποπομπή του (πρώην) διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Αργότερα, η αυτοεξαίρεση του Σέσιονς από την έρευνα είχε εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η έρευνα πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω

Η απαγγελία κατηγοριών κατά του Μάναφορτ και του Γκέιτς αποδεικνύει το χρονικό βάθος της έρευνας που διεξάγεται κι αυτό φαίνεται να ξεπερνάει την δεκαετία. Η εξέλιξη αυτή δημοσιοποιεί παράνομες πράξεις που δεν σχετίζονται χρονικά με την προεκλογική περίοδο του 2016, αλλά υπάρχει διασύνδεσή τους με την Ρωσία. Η αναφορά για την απαγγελία των κατηγοριών καλύπτει 31 σελίδες, περιγράφοντας 12 αδικήματα. Οι κατηγορίες αναφέρονται στην διενέργεια κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ, απόκρυψης πληροφοριών που σχετίζεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αλλά και απόκρυψη της εκπροσώπησης ξένου παράγοντα.

Tο κατηγορητήριο στηρίζεται επίσης στην διάθεση υπέρογκων ποσών από offshore, στην πληρωμή δανείων και διδάκτρων, όπως και έξοδα διακόσμησης. Στο υλικό που αξιοποιήθηκε περιλαμβάνονται και στοιχεία από την επιδρομή που έκαναν οι αρμόδιες αρχές στην οικία του.

Τόσο ο Μάναφορτ, όσο και ο Γκέιτς δεν παραδέχτηκαν την ενοχή τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις