Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ρωσία: Αντιδρά στην “έξωση” των ΗΠΑ!

ΗΠΑ

Ρωσία και ΗΠΑ έχουν μπει για τα καλά σε ένα κλίμα που φέρνει στο προσκήνιο… ψυχροπολεμικές καταστάσεις. Στη Μόσχα για εξηγήσεις αμερικανός διπλωμάτης!

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ στη Ρωσία προκειμένου να του επιδώσει νότα διαμαρτυρίας. Αφορμή τα σχέδια να πραγματοποιηθεί έρευνα στο κτιριακό συγκρότημα της ρωσικής εμπορικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Η έρευνα αυτή θα πρέπει να κλείσει σύντομα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η ανακοίνωση μετά το… τράβηγμα του αυτιού του διπλωμάτη των ΗΠΑ από την Ρωσία!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως εκλήθη ο Άντονι Φ. Γκόντφρι, αναπληρωτής επικεφαλής αποστολής στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.

Το υπουργείο αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη «παράνομη επιθεώρηση» του ρωσικού διπλωματικού κτιρίου «άνευ προηγουμένου επιθετική ενέργεια». Και συνεχίζει: “Ενέργεια η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για αντιρωσικές προκλήσεις μέσω της εμφύτευσης επικίνδυνων αντικειμένων”.

Το κλείσιμο έως τις 2 Σεπτεμβρίου (σήμερα) του προξενείου και των κτιρίων στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη που στεγάζουν τις ρωσικές εμπορικές αποστολές είναι το τελευταίο σε μια σειρά ανταποδοτικών ενεργειών των δύο χωρών που έχουν ωθήσει τις σχέσεις τους σε ένα νέο μεταψυχροπολεμικό χαμηλό.

Μαύροι καπνοί στο ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο!

Νωρίτερα, ένας επιθεωρητής της υπηρεσίας ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκλήθη στο ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Το προξενείο πρέπει να εκκενωθεί σήμερα έπειτα από εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης. Κι αυτό διότι υπήρχαν πληροφορίες ότι μαύρος καπνός έβγαινε από την καμινάδα του κτιρίου.

«Επιθεωρητής εστάλη στο ρωσικό προξενείο. Δεν είναι ορατός καπνός», ανακοίνωσε η υπηρεσία ελέγχου της ποιότητας του αέρα για την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο στο Twitter.

Ρωσία

Νωρίτερα στο προξενείο είχε κληθεί και η πυροσβεστική, αφού μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μαύρος καπνός βγαίνει από τη στέγη του κτιρίου. Αργότερα η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε φωτιά.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι ο καπνός συνδέεται με μέτρα «προστασίας» του κτιρίου.

Δείτε βίντεο από το σημείο

Η “εντολή” Τραμπ!

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από το ρωσικό προξενείο και δύο παραρτήματά του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη να κλείσουν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά στο πλαίσιο κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Τα κτίρια θα παραμείνουν στην κυριότητα της Μόσχας, όμως μόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορεί να δίνει άδεια για την πρόσβαση σε αυτά.

Εξάλλου χθες η Ζαχάροβα είχε σημειώσει ότι: Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας σκοπεύουν να ερευνήσουν το κτίριο του γενικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και τα διαμερίσματα του προσωπικού.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου τόνισε ότι το προσωπικό που διαμένει στο προξενείο έχει διπλωματική ασυλία. Επίσης ότι έχει λάβει εντολή να εγκαταλείψει το κτίριο μαζί με τις οικογένειές τους μέσα σε 10 με 12 ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις