Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Αντιδράσεις από το Κρεμλίνο για το βραβείο «Ζαχάροφ» στον Αλεξέι Ναβάλνι

Αλεξέι Ναβάλνι
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απονείμει στον καταδικασθέντα Αλεξέι Ναβάλνι το βραβείο για την «ελευθερία της σκέψης» Αντρέι Ζαχάροφ, απαξιώνει την ίδια την ονομασία του βραβείου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος «Γιάμπλακο» είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην δοθεί το βραβείο στον Ναβάλνι, επειδή δεν τον θεωρεί καλύτερο από τον Πούτιν».

«Η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασφαλώς απαξιώνει ουσιαστικά την σημασία των λέξεων αυτών (ελευθερία της σκέψης)», δήλωσε ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσική Ομοσπονδία σέβεται το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, «αλλά κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να επιδείξουμε σεβασμό σε παρόμοιες αποφάσεις».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι «παρόμοιες αποφάσεις τις λαμβάνουν εκείνα τα άτομα, τα οποία συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά αυτή την περίπτωση και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την ιστορία με αυτόν τον καταδικασθέντα, απλώς δεν διαθέτουν αξιόπιστή ενημέρωση».

Click4More: Στον Αλεξέι Ναβάλνι το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ωστόσο, αν το Κρεμλίνο θεωρεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαξίωσε το βραβείο Ζαχάροφ με την βράβευση του Ναβάλνι , ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Γιάμπλακο» Σεργκέι Ιβανένκο είχε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην του απονείμει το βραβείο Αντρέι Ζαχάροφ.

Αποσπάσματα από την επιστολή Ιβανένκο προς το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δημοσιεύει ο ιστότοπος «Vot tak-TV». Ο Ιβανένκο μιλώντας στον ραδιοσταθμό Svoboda.org δήλωσε ότι έγραψε αυτή την επιστολή επειδή δεν θεωρεί τον Ναβάλνι «καλύτερο από τον Πούτιν».

Στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κατηγορεί τον Ναβάλνι ότι υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας και ότι οι απόψεις του για το ουκρανικό ζήτημα συμπίπτουν με τις απόψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Επίσης ο Ιβανένκο, παρότι δεν αναφέρεται σε μεταγενέστερές δηλώσεις του Ναβάλνι κατά της προσάρτησης και κατά της επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, τον κατηγορεί ότι πριν από μερικά χρόνια συμμετείχε σε συνομιλίες με τον πρώην διοικητή των αυτονομιστών στο Ντονμπάς Ιγκορ Στρελκόφ.

Κατά την άποψη του, τα γεγονότα αυτά δεν συνάδουν με το όνομα του Αντρέι Ζαχάροφ.

Στις αρχές της εβδομάδας το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος «Γιάμπλακο», με ανακοίνωση του, επέκρινε σφοδρά το σχέδιο του Ναβάλνι περί «έξυπνης ψηφοφορίας» που υιοθέτησε στις πρόσφατες εκλογές για την Κρατική Δούμα, κατηγορώντας τους οπαδούς του Ναβάλνι ότι υποστήριξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η δικαιολόγηση του εθνικισμού, του αριστερού λαϊκισμού και του εθνικο-μπολσεβικισμού στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο πουτινικός αυταρχισμός, άνοιξε την πόρτα στον εθνικιστικό αυτοκρατορικό μετασχηματισμό της εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, στην προσάρτηση της Κριμαίας και στον πόλεμο στο Ντονμπάς».

Στην απόφασή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει «το αστείρευτο θάρρος» του Ναβάλνι, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ρωσία παρά την απειλή να συλληφθεί, και επίσης καλεί την ρωσική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Ναβάλνι , τον οποίο οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πολιτικό κρατούμενο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις