Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Απαντά στις κυρώσεις και περιορίζει τις εκδόσεις βίζα στους επισκέπτες από «εχθρικές χώρες»

Ρωσία: Απαντά στις κυρώσεις και περιορίζει τις εκδόσεις βίζα στους επισκέπτες από «εχθρικές χώρες»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Περιορισμούς στις εκδόσεις βίζα για τους επισκέπτες από τις «εχθρικές χώρες» επιβάλλει η Ρωσία, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε σήμερα Δευτέρα (4.4.2022) ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ώστε να απαντήσει στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Το διάταγμα, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αναστέλλει το καθεστώς απλουστευμένης διαδικασίας έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων – βίζα για τη Ρωσία, σε πολίτες χωρών μελών της ΕΕ, όπως και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Δανίας και της Ισλανδίας.

Ακόμη, το διάταγμα που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξουσιοδοτεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς να αποφασίζουν αν θα επιβάλουν ατομικούς περιορισμούς εισόδου στη Ρωσία σε «ξένους υπηκόους και απάτριδες που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας, των πολιτών της ή των νομικών οντοτήτων της».

Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο, η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε έναν κατάλογο εχθρικών χωρών στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, οι χώρες-μέλη της ΕΕ και η Ουκρανία, μεταξύ άλλων.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το πρακτορείο Reuters αναμεταδίδει τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου TASS, στο οποίο αναφέρονται δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να τερματίσει από τις 9 Απριλίου την απαγόρευση πτήσεων προς και από 52 χώρες καθώς η χώρα συνεχίζει να αίρει περιορισμούς που σχετίζονται με την Covid-19.

Συγκεκριμένα η Ρωσία σχεδιάζει να επαναλάβει τις πτήσεις προς και από την Αργεντινή, τη Νότια Αφρική και άλλες «φιλικές χώρες», δήλωσε ο Μισούστιν, αναφερόμενος σε χώρες που δεν επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις