Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ρωσία: Αυστηρές ποινές για βασανιστήρια που διαπράττονται με εντολή εκπροσώπων της εξουσίας

Ρωσία ΗΠΑ κυρώσεις Βλαντιμίρ Πούτιν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για βασανιστήρια που διαπράττονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ρωσία, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας με βίντεο που αναρτήθηκαν από τον ιστότοπο Gulagu.net, και προκάλεσαν την αντίδραση του Κρεμλίνου που διέταξε την διεξαγωγή έρευνας, κατατέθηκε στην Κρατική Δούμα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για εκπροσώπους της εξουσίας που διοργανώνουν βασανιστήρια σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο, αυστηροποιεί την ποινή για διάπραξη βασανιστηρίων που διοργανώνονται από εκπροσώπους της εξουσίας και ανάγει την τέλεση βασανιστηρίων στην κατηγορία των ειδεχθών εγκλημάτων. Για την χρήση βασανιστηρίων με σκοπό τον εκφοβισμό ή τον εξαναγκασμό για να αποσπασθεί η ομολογία, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών.

Οι εξελίξεις στην Ρωσία

Στο νομοσχέδιο δίνεται πιο λεπτομερής και σαφής ορισμός των βασανιστηρίων που ανταποκρίνεται στην Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας που υπογράφηκε στην Νέα Υόρκη στις 10 Δεκεμβρίου του 1984.

Το νομοσχέδιο κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών που είναι αρμόδιες για την νομοθεσία και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Αντρέι Κλίσας και Πάβελ Κρασένικοφ.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ιστότοπος Gulagu.net, που προβάλλει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρχισε να δημοσιεύει αρχεία βίντεο και με βασανιστήρια κρατουμένων, τα οποία είχε καταγράψει ο πρώην κρατούμενος και προγραμματιστής Σεργκέι Σαβέλεφ. Μετά την αποφυλάκισή του κατάφερε να πάρει μαζί του τις εγγραφές αυτές. Εν συνεχεία διέφυγε στη Γαλλία όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αρχικά κατά του Σαβέλεφ ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι αξιοποίησε παρανόμως τα υλικά που ήταν καταγεγραμμένα στον πληροφοριακό σύστημα των φυλακών ενώ ήταν κρατούμενος. Εκδόθηκε μάλιστα ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αλλά εν συνεχεία σταμάτησε η δίωξη εναντίον του και ακυρώθηκε το ένταλμα σύλληψης.

Πηγές : TASS, Novaya Gazeta.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις