Δευτέρα, 15 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: «Δεν θα ανεχτούμε αγενείς δυτικούς δημοσιογράφους» προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών

Ρωσία: «Δεν θα ανεχτούμε αγενείς δυτικούς δημοσιογράφους» προειδοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Ρωσία προειδοποιεί ότι δεν θα δεχτεί «αγενείς» δημοσιογράφους από τις δυτικές χώρες, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι αυτό αφορά όσους συμπεριφέρονται αντιεπαγγελματικά ή αντιμετωπίζουν με αγενή τρόπο τη Ρωσία ή τον λαό της.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, καθώς δυτικοί διακεκριμένοι ανταποκριτές και δημοσιογράφοι συνάντησαν τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα και μερικοί από αυτούς παραπονέθηκαν για τις συνθήκες που περνούν, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας και της διαπίστευσης.

«Πόσα χρόνια τους παρασχέθηκαν συνθήκες που ήταν απολύτως ευνοϊκές», δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι «όλα αυτά τελείωσαν τώρα. Τώρα θα ζήσουν με έναν νέο τρόπο».

«Αν κάνουν τη δουλειά τους με επαγγελματικό τρόπο, θα δουλέψουν, αν όχι, τότε οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν θα δουλέψουν. Αν συμπεριφέρονται σε εμάς, τη χώρα μας και τον λαό μας αγενώς, τότε απλά αυτοί δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ», εξήγησε η Μαρία Ζαχάροβα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο τον περασμένο Μάρτιο που επιβάλλει ποινές κάθειρξης έως και 15 έτη για σκόπιμη διάδοση «ψευδών» ειδήσεων (fake news) σχετικά με τον στρατό, με αποτέλεσμα ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι τα δυτικά ΜΜΕ καλύπτουν δημοσιογραφικά τον πόλεμο στην Ουκρανία με έναν βαθιά μονόπλευρο τρόπο, αγνοώντας τις ρίζες της σύγκρουσης και τάσσονται ανοιχτά με το Κίεβο ενώ επιδεικνύουν ανοιχτό και ασυνείδητο ρατσισμό εναντίον των Ρώσων.

Η Ρωσία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο Facebook και το Twitter ενώ χαρακτηρίζει ορισμένους Ρώσους ρεπόρτερ ξένους πράκτορες. Ορισμένοι από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Ρωσίας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, μια κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου που συντάσσεται και δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, η Ρωσία κατατάσσεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών, ακριβώς πάνω από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Η Νορβηγία βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις