Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: Δίκη ακτιβιστή για “βίαιη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης”

Ρωσία: Δίκη ακτιβιστή για “βίαιη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης”
ΑΠΕ ΜΠΕ

Η ώρα της δικαιοσύνης στη Ρωσία για καθηγητή ιστορίας και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατηγορείται για “βίαιες πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα” σε βάρος της ανήλικης θετής του κόρης.

Πρόκειται για τον Γιούρι Ντμίτριεφ, που είχε σοκάρει τη Ρωσία και τώρα αντιμετωπίζει 15ετή κάθειρξη. Ο καθηγητής ακτιβιστής κατηγορείται, επίσης, για “παραγωγή παιδικής πορνογραφίας με την συμμετοχή της ανήλικης θετής του κόρης και για παράνομη φύλαξη τμημάτων όπλου”.

Ο Ντμίτριεφ είναι επικεφαλής του παραρτήματος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Μεμοριάλ” στην περιοχή της Καρέλιας. Την Τετάρτη (08.07.2020) ο ιστορικός θα εκθέσει τις απόψεις στην απολογία του.

Τον Απρίλιο του 2018 το δικαστήριο της πόλης Πετροζαβόντσκ δικαίωσε τον ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαλλάσσοντάς τον από τις κατηγορίες περί παραγωγής παιδικής πορνογραφίας με τη συμμετοχή της θετής του κόρης, θεωρώντας τον ως ένοχο για την κατοχή τμημάτων πυροβόλου όπλου. Ωστόσο, εν συνεχεία, το Ανώτατο δικαστήριο της Καρέλιας , ακύρωσε την απόφαση δίνοντας εντολή να επανεξετασθεί.

Στα τέλη Ιουνίου του 2018 ασκήθηκε εκ νέου ποινική δίωξη εναντίον του, με την κατηγορίας της διάπραξης βίαιων ενεργειών σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος της θετής του κόρης και συνέλαβαν τον Ντμίτριεφ. Στις 9 Οκτωβρίου συγχώνευσαν τις δύο υποθέσεις σε μία.

Ο επικεφαλής του “Μεμοριάλ” Γιούρι Ντμίτριεφ, είναι ερευνητής των σταλινικών διώξεων. Στις δεκαετίες του 1990 -2000 ανακάλυψε μερικές τοποθεσίες μαζικών εκτελέσεων στον βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας που έγιναν την περίοδο της ‘Μεγάλης τρομοκρατίας’, όπως είχε χαρακτηρισθεί η περίοδος των μαζικών διώξεων επί Στάλιν.

Οι υποστηρικτές του Ντμίτριεφ, συνδέουν την ποινική του δίωξη με το πολυετές έργο του ιστορικού για την αποκατάσταση της μνήμης των σταλινικών διώξεων.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις