Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ρωσία: Δημοσιογράφος του BBC έφυγε από τη χώρα εξαιτίας της πρωτοφανούς παρακολούθησης του

Ρωσία: Δημοσιογράφος του BBC έφυγε από τη χώρα εξαιτίας της πρωτοφανούς παρακολούθησης του

O Αντρέι Ζαχάροφ, δημοσιογράφος της Ρωσικής υπηρεσίας του BBC που έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων», έφυγε από την Ρωσία, εξαιτίας της «πρωτοφανούς παρακολούθησης» των δραστηριοτήτων του στην Μόσχα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε βίντεο που ανάρτησε στο κανάλι You Tube του βρετανικού δικτύου.

Ο δημοσιογράφος, που βρίσκεται στο Λονδίνο, δεν είπε ποιοι τον παρακολουθούσαν, προσθέτοντας ότι δεν ξέρει αν τον παρακολουθούσαν επειδή τον είχαν χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα» ή για τις δημοσιογραφικές του έρευνες. «Προς το παρόν είναι ακατανόητο με τι σχετίζεται η παρακολούθηση μου, με το ότι με χαρακτήρισαν «ξένο πράκτορα» ή πιθανόν με το υλικό που αφορά τους χάκερς της ομάδας Evil Corp, και το οποίο έκανα σε συνεργασία με τους Βρετανούς συναδέλφους μου» αναφέρει στο βίντεο.

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε συμπεριλάβει τον Ζαχάροφ στο μητρώο των ΜΜΕ-«ξένοι πράκτορες» στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής στο εν λόγω μητρώο έχουν συμπεριληφθεί περισσότερες από εκατό οργανώσεις και άτομα.

Το BBC είχε δηλώσει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την απόφαση των ρωσικών αρχών να συμπεριλάβουν τον Ζαχάροφ στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων». «Στο κόσμο είναι ευρέως γνωστή η φήμη του BBC ως ανεξάρτητης και αξιόπιστης πηγής ενημέρωσης. Στην διάρκεια 80 ετών η ρωσική υπηρεσία του BBC News αποτελεί σημαντική πηγή αξιόπιστων και μη προκατειλημμένων ειδήσεων για το ρωσόφωνο κοινό», ανάφερε τότε στην ανακοίνωση του το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει το βίντεο με τις δηλώσεις του Ζαχάροφ.

Το BBC δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ζαχάροφ, ο οποίος έχει ερευνήσει θέματα που αναφέρονται στην προσωπική ιστορία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έως τα ρωσικά εργοστάσια παραπληροφόρησης.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» ήταν η τελευταία εξέλιξη στην καταστολή των μέσων ενημέρωσης, τα οποία οι αρχές στη Μόσχα θεωρούν εχθρικά και υποστηριζόμενα από το εξωτερικό. Ξεχωριστά, η δημοσιογράφος του BBC Σάρα Ρέινσφορντ εγκατέλειψε τη Ρωσία τον Αύγουστο, αφού η Μόσχα αρνήθηκε να παρατείνει την διαπίστευση της, σε μια διένεξη της, όπως είπε, με τη Βρετανία ως προς το τρόπο που αντιμετωπίζει τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ο χαρακτηρισμός «ξένος πράκτορας» παραπέμπει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και απαιτεί από όσους χαρακτηρίζονται έτσι να αναφέρουν σε εμφανές σημείο σε όλα τους τα δημοσιεύματα ότι είναι «ξένοι πράκτορες», κάτι που μπορεί να βλάψει τα διαφημιστικά έσοδα.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης που έχουν χαρακτηριστεί ως ξένοι πράκτορες μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους στη Ρωσία.

Πηγές: Reuters , RFE/RL

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις