Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ρωσία: Δίωξη σε αντιφρονούντα δημοσιογράφο που επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσία: Δίωξη σε αντιφρονούντα δημοσιογράφο που επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Ιλία Αζάρ, δημοσιογράφος από τη Ρωσία, γνωστός στη χώρα του και αντιφρονών, δήλωσε σήμερα Παρασκευή (6.5.2022) ότι διώκεται επειδή επέκρινε την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, από τον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο δημοσιογράφος από τη Ρωσία διευκρίνισε ότι διώκεται από μια ανάρτησή του στο Facebook, επειδή «επέκρινε τη χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και των πολιτών της και να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη».

«Είχα αρχίσει να σκέφτομαι με ανησυχία ότι με είχαν ξεχάσει ή ότι δεν αντιτίθεμαι αρκετά ξεκάθαρα στον πόλεμο», σχολίασε ειρωνικά ο Αζάρ.

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 100.000 ρούβλια (1.400 ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία), ωστόσο αυτή την περίοδο δεν βρίσκεται στη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, οι ρωσικές αρχές έχουν αυξήσει τις διώξεις εναντίον των επικριτών αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης.

Εξάλλου η Ρωσία έχει ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο ώστε να μπορεί να επιβάλει αυστηρά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης σε οποιονδήποτε κρίνεται ένοχος ότι επέκρινε τον στρατό ή δημοσίευσε «ψευδείς πληροφορίες» για την εισβολή.

Ο 37χρονος Ιλία Αζάρ είναι ένας δημοσιογράφος που εργάζεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η εφημερίδα Novaïa Gazeta, η οποία ανέστειλε την κυκλοφορία της στα τέλη Μαρτίου λόγω του κλίματος που επικρατεί στη Ρωσία. Επίσης είναι δημοτικός σύμβουλος σε συνοικία της Μόσχας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές αρχές ασχολούνται μαζί του. Το 2020 πέρασε 10 ημέρες στη φυλακή επειδή διαδήλωσε μόνος τους στη Μόσχα. Η κράτησή του προκάλεσε διαμαρτυρίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις