Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρωσία: Εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο διαστημικός πύραυλος Angara A5 (video)

Ρωσία
Φωτογραφία: Reuters

Η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα επιτυχώς την εκτόξευση του βαρέος τύπου διαστημικού πυραύλου-φορέα Angara A5 μετά από ένα χρονικό κενό έξι ετών, στο πλαίσιο ενός διαστημικού προγράμματος το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν έχει μεγάλη σημασία για την εθνική ασφάλεια.

Η σημερινή δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 8.50 το πρωί ώρα Μόσχας και είναι η δεύτερη που πραγματοποιείται. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιήθηκε το 2014 και σκοπός της ήταν να αντικαταστήσει τον βαρέος τύπου πύραυλο φορέα Proton M, ώστε να είναι σε θέση να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο μεγαλύτερο των 20 τόνων στο Διάστημα. Η πλατφόρμα εκτόξευσης του νέου πυραύλου θα εγκαινιασθεί το 2021.

Δείτε την εκτόξευση στην Ρωσία

Η σημερινή εκτόξευση, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos, πραγματοποιήθηκε από το στρατιωτικό κοσμοδρόμιο Πλισέτσκ που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Αρχάγγελσκ.

Η εκτόξευση του πυραύλου Angara είχε καθυστερήσει λόγω τεχνικών θεμάτων, περιλαμβανομένων και ελαττωμάτων στους κινητήρες του, τα οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει.

Η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια σειρά πληγμάτων από αποτυχίες και σκάνδαλα διαφθοράς, στα οποία συγκαταλέγεται και η κατασκευή του νέου κοσμοδρομίου Vostochnii στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπου οι υπεύθυνοι κατασκευαστές έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσαν κρατικά κονδύλια.

Ρωσία

Ο πύραυλος Angara ανήκει στην οικογένεια των πυραύλων – φορέων που αρχίζουν από τις κατηγορίες πυραύλων ελαφρού τύπου και φθάνουν στις κατηγορίες βαρέος τύπου. Η οικογένεια αυτή των πυραύλων χρησιμοποιεί καθαρά από οικολογικής πλευράς συστατικά καυσίμου. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δύο εκτοξεύσεις και οι δύο από το κοσμοδρόμιο Πλισέτσκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις