Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με… πάνω από 73%

Πούτιν Ρωσία εκλογές

– Δεν… έπεσε κανείς από τα σύννεφα με το ποσοστό που φαίνεται να παίρνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές στη Ρωσία
– Πάνω από 73% που δίνουν τα πρώτα exit polls
– Τέταρτη φορά πρόεδρος ο “τσάρος”
– Απίστευτες καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση

Έπαιζε… μόνος του και κανείς δεν περίμενε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κέρδισε άλλη μια θητεία στην προεδρία. Οι εκλογές στη Ρωσία επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζαν όλοι: ότι ο Πούτιν είναι ο ένας και μοναδικός… “τσάρος” της χώρας του.

Τα πρώτα exit polls αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Ρωσία αποκάλυψαν το που θα κινούν τα ποσοστά του Πούτιν: άνω του 70%. Έτσι, ξεκινά μια ακόμα, τέταρτη, θητεία του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Και συνεχίζει ακάθεκτος και ασταμάτητος την πορεία που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, όταν πρωτοεξελέγη.

Έτσι, ο Πούτιν θα είναι στην προεδρία της Ρωσίας τουλάχιστον έως το 2024.

Όλο… Πούτιν τα exit polls

Το ποσοστό του Πούτιν φτάνει στο 73,9% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM και στο 76.3%, σύμφωνα με το exit poll του RIA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του VTSIOM, στη δεύτερη θέση είναι ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%).

Καταγγελίες για νοθεία

Η αντιπολίτευση «φωνάζει» για περιπτώσεις νοθείας σε πολλά εκλογικά τμήματα.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον μια ΜΚΟ ανέφεραν από νωρίς παρατυπίες. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό: υπάρχουν καταγγελίες πως εργοδότες μεταφέρουν με πούλμαν τους εργαζόμενους στα εκλογικά κέντρα!

Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις.

Προδίδουν οι κάμερες ασφαλείας

Περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Και αυτό προκαλεί… σάλο στα social media. Στο twitter έχουν ανέβει πολλά βίντεο που δείχνουν είτε ψηφοφόρους να ρίχνουν πάνω από μια φορά την ψήφο τους στις κάλπες ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό.

Σε ένα από τα video αυτά, γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής φαίνεται να παίρνει ψηφοδέλτια από το τραπέζι και να πηγαίνει να τα ρίχνει στην κάλπη. Κοιτώντας φυσικά αν τη… βλέπει κανείς. Λογαριάζει, όμως, χωρίς την κάμερα ασφαλείας!

Οι εκλογές των… πούλμαν

Ο Ιβάν Ζντανόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. «Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους. Οι πολίτες είπαν ότι είχαν πάρει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν.

Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις