Κόσμος

Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με… πάνω από 73%

- Δεν... έπεσε κανείς από τα σύννεφα με το ποσοστό που φαίνεται να παίρνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις εκλογές στη Ρωσία - Πάνω από 73% που δίνουν τα πρώτα exit polls - Τέταρτη φορά πρόεδρος ο "τσάρος" - Απίστευτες καταγγελίες για νοθεία από την αντιπολίτευση
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έπαιζε… μόνος του και κανείς δεν περίμενε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κέρδισε άλλη μια θητεία στην προεδρία. Οι εκλογές στη Ρωσία επιβεβαίωσε αυτό που γνώριζαν όλοι: ότι ο Πούτιν είναι ο ένας και μοναδικός… “τσάρος” της χώρας του.

Τα πρώτα exit polls αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Ρωσία αποκάλυψαν το που θα κινούν τα ποσοστά του Πούτιν: άνω του 70%. Έτσι, ξεκινά μια ακόμα, τέταρτη, θητεία του Πούτιν στο Κρεμλίνο. Και συνεχίζει ακάθεκτος και ασταμάτητος την πορεία που ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, όταν πρωτοεξελέγη.

Έτσι, ο Πούτιν θα είναι στην προεδρία της Ρωσίας τουλάχιστον έως το 2024.

Όλο… Πούτιν τα exit polls

Το ποσοστό του Πούτιν φτάνει στο 73,9% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll του ινστιτούτου VTSIOM και στο 76.3%, σύμφωνα με το exit poll του RIA.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του VTSIOM, στη δεύτερη θέση είναι ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν εξασφαλίζοντας το 11,2%, μπροστά από τον υπερεθνικιστή Βλαντίμρ Ζιρινόφκσι (6,7%) και την προσκείμενη στη φιλελεύθερη αντιπολίτευση δημοσιογράφο Ξένια Σαμπτσάκ (2,5%).

Καταγγελίες για νοθεία

Η αντιπολίτευση «φωνάζει» για περιπτώσεις νοθείας σε πολλά εκλογικά τμήματα.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον μια ΜΚΟ ανέφεραν από νωρίς παρατυπίες. Το μη κυβερνητικό παρατηρητήριο εκλογών Golos, το οποίο δημοσιεύει διαδικτυακά λίστα με εκλογικές παραβάσεις, είχε καταγράψει μέχρι νωρίς το μεσημέρι 1.764.

Σε αυτές περιλαμβάνονται και περιπτώσεις παρατηρητών που εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό: υπάρχουν καταγγελίες πως εργοδότες μεταφέρουν με πούλμαν τους εργαζόμενους στα εκλογικά κέντρα!

Η συντονίστρια της ένωσης εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία Ελένα Μπαμπτσένκοβα από την πλευρά της είπε ότι σε όλη τη χώρα έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί περίπου 250 εκλογικές παραβάσεις.

Προδίδουν οι κάμερες ασφαλείας

Περίπου το 80% των εκλογικών κέντρων παρακολουθούνται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Και αυτό προκαλεί… σάλο στα social media. Στο twitter έχουν ανέβει πολλά βίντεο που δείχνουν είτε ψηφοφόρους να ρίχνουν πάνω από μια φορά την ψήφο τους στις κάλπες ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό.

Σε ένα από τα video αυτά, γυναίκα μέλος της εφορευτικής επιτροπής φαίνεται να παίρνει ψηφοδέλτια από το τραπέζι και να πηγαίνει να τα ρίχνει στην κάλπη. Κοιτώντας φυσικά αν τη… βλέπει κανείς. Λογαριάζει, όμως, χωρίς την κάμερα ασφαλείας!

Οι εκλογές των… πούλμαν

Ο Ιβάν Ζντανόφ, συνεργάτης του Ναβάλνι, είπε ότι πολλοί ψηφοφόροι μεταφέρονταν στα εκλογικά τμήματα με πούλμαν από τους εργοδότες τους. «Θα τις ονομάσουμε ‘οι εκλογές των πούλμαν’», είπε χαρακτηριστικά.

Δημοσιογράφοι του Reuters που έκαναν ρεπορτάζ σε εκλογικά τμήματα ανά την Ρωσία μίλησαν με πολλούς ψηφοφόρους. Οι πολίτες είπαν ότι είχαν πάρει οδηγίες από τους εργοδότες τους ή τους καθηγητές τους για το τί θα ψηφίσουν.

Μάλιστα ορισμένοι έβγαζαν φωτογραφίες τους να ψηφίζουν λέγοντας ότι τους χρειάζονταν ως απόδειξη για τον εργοδότη τους. Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες για εκπτωτικά κουπόνια που διανέμονταν σε Ρώσους που πήγαν να ψηφίσουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Έρευνα για τον πιλότο της Aer Lingus που αρνήθηκε να προσγειωθεί σε στρατιωτικό αεροδρόμιο έπειτα από απειλή για βόμβα
Ο Ιρλανδός πιλότος «θα καταθέσει χωρίς να τεθεί υπό κράτηση και θα αποφασίσω αργότερα αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση», διευκρίνισε ο εισαγγελέας της Εβρέ
Aer Lingus
Νέα Υόρκη: 6 νεκροί και 9 τραυματίες μετά από φωτιά σε πολυκατοικία – Τεράστιες φλόγες και καπνοί έβγαιναν από τα παράθυρα
Διαπιστώθηκε η παρουσία μπαταρίας ιόντων λιθίου στο κτίριο, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν η συγκεκριμένη μπαταρία συνδέεται με την εκδήλωση ή την εξάπλωση της φωτιάς
Η φωτιά στο κτίριο στη Νέα Υόρκη
Πιέσεις στον Τραμπ για την απομάκρυνση του Πιτ Χέγκσεθ – «Έχω κάθε πρόθεση να τον κρατήσω», απαντά ο ίδιος
Οι δηλώσεις του Τραμπ έρχονται μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι ο πόλεμος στο Ιράν ευθύνεται για τις μεγάλες απώλειες των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές
Ο Πιτ Χέγκσεθ