Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρωσία: Έτοιμες να πλεύσουν προς την ελευθερία οι 100 φάλαινες

Ρωσία: Έτοιμες να πλεύσουν προς την ελευθερία οι 100 φάλαινες

Οι 100 όρκες και φάλαινες μπελούγκα που είχαν αιχμαλωτισθεί παράνομα σε καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών με σκοπό να πουληθούν στην Κίνα, θα αφεθούν ελεύθερες αφού προσαρμοσθούν σε νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν με τον επανεξοπλισμό του καταφυγίου θαλασσίων θηλαστικών στην νήσο Ρούσκι.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε το γραφείο Τύπου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξέι Γκορντιέγιεφ, δίνοντας τέλος στην αιχμαλωσία των θαλάσσιων θηλαστικών, η οποία είχε προκαλέσει την οργή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν , αλλά και τις παρεμβάσεις διεθνών προσωπικοτήτων, όπως της γνωστής αμερικανίδας ηθοποιού και ακτιβίστριας για την προστασία των ζώων Πάμελα Άντερσον και του αμερικανού ηθοποιού Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Θα εκπονηθεί σχέδιο δράσης, το οποίο προβλέπει την λήψη μέτρων για την αναπροσαρμογή των θαλάσσιων θηλαστικών ώστε στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθερα και να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον χωρίς να υπάρχουν κίνδυνοι για την ζωή τους. Για τον σκοπό αυτό θα επανεξοπλισθεί το μεγάλο καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών που βρίσκεται σε έναν από τους κόλπους της νήσου Ρούσκι. Για να ελέγχονται και να παρακολουθούνται συστηματικά τα θαλάσσια θηλαστικά προβλέπεται η ταυτοποίηση τους με την χρήση τεχνολογιών ραδιοσυχνοτήτων (τσιπ)», αναφέρει η ανακοίνωση του αντιπρόεδρου της ρωσικής κυβέρνησης.

Κυβερνητική σύσκεψη για τις φάλαινες

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο Γκορντέγιεφ συμμετείχε σε σύσκεψη που είχε ως θέμα την περαιτέρω τύχη των θαλασσίων θηλαστικών, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Φυσικών Πόρων, Αγροτικής Οικονομίας, Εσωτερικών, του οργανισμού Αλιείας (Rosribolovstvo), της Γενικής Εισαγγελίας και της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσία. Οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη συμφώνησαν ότι τα θαλάσσια θηλαστικά δεν συνιστούν πλέον αντικείμενα παράνομης αλιείας, θα πρέπει να απελευθερωθούν, όπως και να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε ενδεχομένως να μεταφερθούν τα θαλάσσια θηλαστικά σε έναν από τους κόλπους της νήσου Ρούσκι. Τον γενικό συντονισμό, την όλης επιχείρησης θα έχουν οι αρχές της περιοχής Πριμόριε.

Ο ίδιος ο Γκορντέγιεφ δήλωσε ότι η επανεγκατάσταση των θαλάσσιων θηλαστικών μπορεί να γίνει όταν υπάρχει η κατάλληλη ατμοσφαιρική θερμοκρασία και λιώσουν οι πάγοι στην περιοχή. Ο ίδιος προσέθεσε ότι για να υλοποιηθούν τα μέτρα προσαρμογής των θαλάσσιων θηλαστικών στις νέες συνθήκες θα προσκληθούν ειδήμονες από επιστημονικές και οικολογικές οργανώσεις. Το ρόλο του συντονιστικού κέντρου των επιστημόνων θα αναλάβει το Εθνικό επιστημονικό και ερευνητικό κέντρο ιχθυολογία και ωκεανογραφίας και το παράρτημα του στο Βλαδιβοστόκ.

Επίσης θα αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας των θαλάσσιων θηλαστικών και εν συνεχεία θα λαμβάνεται η απόφαση γα το καθένα ξεχωριστά πότε θα επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Εκτός των άλλων, στις αρμόδιες υπηρεσίες δόθηκε η εντολή να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις που αφορούν στην βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που ορίζει τα επιτρεπτά όρια αλίευσης θαλάσσιων θηλαστικών με στόχο την ελαχιστοποίησή της ώστε να γίνεται για πολιτιστικούς και επιστημονικούς λόγους, αλλά και στην θέσπιση πιο αυστηρών απαιτήσεων που σχετίζονται με την προστασία τους και την μεταφορά τους.

Στον κόλπο Σρένταγια είχαν αιχμαλωτισθεί παράνομα 11 όρκες, οι οποίες προορίζονταν για πώληση στην Κίνα, και 90 φάλαινες μπελούγκα. Στη συνέχεια τρεις μπελούγκες χάθηκαν, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι χάθηκε μια όρκα . Οι αστυνομικές αρχές ήδη διενεργούν έρευνες για την εξαφάνιση τους. Η κατάσταση των θαλάσσιων θηλαστικών, σύμφωνα με του κτηνιάτρους αξιολογείται ως καλή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις