Σάββατο, 27 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρωσία: Φυλακή 10 ημερών σε άνδρα που έγραψε «όχι στον πόλεμο» πάνω στο χιόνι στη Μόσχα

Ρωσία: Φυλακή 10 ημερών σε άνδρα που έγραψε «όχι στον πόλεμο» πάνω στο χιόνι στη Μόσχα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ένας άνδρας στη Ρωσία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών επειδή έγραψε με δάχτυλα του το σύνθημα «Όχι στον πόλεμο» πάνω σ’ ένα καλυμμένο με χιόνι τουρνικέ στην είσοδο μιας πίστας παγοδρομίου στο Πάρκο Γκόρκι της Μόσχας.

Ο Ντμίτρι Φιόντοροφ συνελήφθη από τις Αρχές της Ρωσίας στις 23 Νοεμβρίου, την ημέρα δηλαδή που έγραψε το σύνθημα με τα δάχτυλά του στο χιόνι στην είσοδο της πίστας του παγοδρομίου στο πάρκο της Μόσχας και το δικαστήριο τον έστειλε στη φυλακή την επόμενη ημέρα.

Η αστυνομία αποφάσισε ότι οι ενέργειες του θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με αστικό αδίκημα βάσει ενός νόμου που στοχεύει οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει ενεργήσει δημόσια για να δυσφημίσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, ένα αδίκημα που στην περίπτωσή του τιμωρείται με πρόστιμο.

Οι νέοι νόμοι για την καταστολή της διαφωνίας θεσπίστηκαν αμέσως μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, την οποία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Για όσους αντιτίθενται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, το να μιλούν δημόσια έχει γίνει έκτοτε ένα επικίνδυνο πράγμα και οι επικριτές του λένε, ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχουν ανοίξει πάνω από 800 ποινικές υποθέσεις.

Ο Φιόντοροφ, ο οποίος παραδέχθηκε στο δικαστήριο ότι είχε γράψει το αντιπολεμικό σύνθημα, καταδικάστηκε σε 10 ημέρες φυλάκιση για ανυπακοή στην αστυνομία και δήθεν άρνηση να πάει σε αστυνομικό τμήμα, κάτι που αρνήθηκε, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο άγνωστου ποσού – προφανώς επειδή έγραψε το «Όχι στον πόλεμο» – σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ, αν και δεν υπήρχε καμία αναφορά σε αυτό στα δικαστικά έγγραφα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Οι Αρχές λένε ότι η μέγιστη δυνατή ενότητα είναι απαραίτητη σε μια εποχή που η Ρωσία είναι εγκλωβισμένη σε αυτό που ο Πούτιν – ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει άλλη μια εξαετή θητεία στο αξίωμα το επόμενο έτος – έχει περιγράψει ως μια υπαρξιακή μάχη με τη Δύση.

Οι επικριτές κατηγορούν τις Αρχές ότι κλείνουν βίαια και τιμωρούν κάθε διαφορετική φωνή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένα δικαστήριο στην Αγία Πετρούπολη επέβαλλε ποινή φυλάκισης επτά ετών σε μια ζωγράφο που αντικατέστησε τις ετικέτες τιμών των σούπερ μάρκετ με μηνύματα που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μια ετυμηγορία που οι υποστηρικτές της χαρακτήρισαν επαίσχυντη παρωδία της δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις