Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Ρωσία: Η αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών θα μας «εξίσωνε» με τις ΗΠΑ

Ρωσία: Η αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών θα μας «εξίσωνε» με τις ΗΠΑ
Φωτογραφία Reuters

Αν η Ρωσία αποχωρούσε από την επικύρωση της Συνολικής Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) θα ήταν για να τεθεί σε ίσους όρους απέναντι στις ΗΠΑ και όχι για να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών, δήλωσε σήμερα (6.10.2023) το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου. Αμφότερες έχουν εκφράσει λύπη για την αποσύνδεση από ένα σύνολο συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών που είχαν στόχο να επιβραδύνουν τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι η χώρα θα μπορούσε να εξετάσει μια αποχώρηση από την επικύρωση της CTBT, και ο πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν δήλωσε σήμερα πως οι βουλευτές θα εξετάσουν σύντομα το θέμα.

Τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπογράψει τη CTBT, όμως η Μόσχα την έχει επικυρώσει ενώ η Ουάσινγκτον, όχι. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε γα τα σχόλια του Πούτιν σήμερα στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Τι εννοούσε ο πρόεδρος; Κατά κύριο λόγο εννοούσε την ανάγκη να έρθει η de facto κατάσταση σε έναν κοινό παρονομαστή. Πριν από πολύ καιρό, υπογράψαμε και επικυρώσαμε, αλλά οι Αμερικανοί δεν επικύρωσαν», είπε ο Πεσκόφ.

«Για να έρθει η κατάσταση σε έναν κοινό παρονομαστή, ο πρόεδρος άφησε περιθώριο στην πιθανότητα να ανακληθεί η επικύρωση αυτή. Ο Βολόντιν δήλωσε την ετοιμότητά του να κάνει ακριβώς αυτό. Δεν αποτελεί δήλωση προθέσεων για διενέργεια πυρηνικών δοκιμών».

Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η σύγκρουση στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο πως η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη Νέα START — μια συμφωνία που υπογράφτηκε το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις