Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ρωσία: «Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Ρωσία: «Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει καμία σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν

Η μάχη ανάμεσα στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και τον επικεφαλής της ομάδας Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν καλά κρατεί.

Ο ιδρυτής και αρχηγός της Βάγκνερ, o Γιεβγκένι Πριγκόζιν, δήλωσε σήμερα (11.6.2023) ότι οι μαχητές της μισθοφορικής του οργάνωσης δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του Γιεβγκένι Πριγκόζιν έγιναν λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, προσπάθησε να θέσει υπό τον έλεγχό του αποσπάσματα εθελοντών.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν εξαπολύει διαρκώς λεκτικές επιθέσεις ενάντια στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά ούτε ο Σεργκέι Σοϊγκού, ούτε ο αρχηγός του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ έχουν σχολιάσει δημόσια τις προσβολές και επικριτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Βάγκνερ εις βάρος της ηγεσίας του στρατού.

Εντολή σε όλα τα αποσπάσματα εθελοντών

Εντούτοις, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση χθες Σάββατο (10.6.2023) στην οποία σημειώνεται ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε εντολή σε όλα τα «αποσπάσματα εθελοντών» να υπογράψουν συμβάσεις με το ρωσικό ΥΠΑΝ μέχρι το τέλος του μήνα, μια κίνηση που σύμφωνα με το υπουργείο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού.

Αν και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανέφερε την Βάγκνερ ονομαστικά στην ανακοίνωσή του, ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια του Σεργκέι Σοϊγκού να φέρει τους μισθοφόρους υπό τον έλεγχό του.

«Δεν μπορεί να διαχειριστεί στρατιωτικούς σχηματισμούς»»

«Η Βάγκνερ δεν θα υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τον Σοϊγκού», είπε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την εντολή αυτή, με τον ίδιο να αναφέρει ότι αυτή δεν ισχύει για την Βάγκνερ.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είπε ότι η μισθοφορική οργάνωση προτάσσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά ότι η εξαιρετικά αποτελεσματική διοικητική δομή της θα καταστραφεί αν δίνει αναφορά στον Σεργκέι Σοϊγκού.

«Ο Σοϊγκού δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά στρατιωτικούς σχηματισμούς», είπε ο Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι η Βάγκνερ συντονίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία με τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, που φέρει το παρατσούκλι «Στρατηγός Αρμαγεδδών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις