Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρωσία – ΗΠΑ: Αβρότητες στην εποχή της πανδημίας

Ρωσία

Η Ρωσία θα αξιοποιήσει την «ευγενική προσφορά» των ΗΠΑ, που προτίθενται να στείλουν αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, εάν υπάρξει τέτοια ανάγκη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εφόσον υπάρξει ανάγκη, φυσικά, η Ρωσία θα αξιοποιήσει την ευγενική αυτή προσφορά» δήλωσε ο Πεσκόφ, επικαλούμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος, όπως είπε, θεωρεί ότι «η πανδημία, η απειλή της πανδημίας είναι ακριβώς η χρονική στιγμή κατά την οποία πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και να αξιοποιούμε όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, ώστε να προστατέψουμε τους πολίτες μας και την υγεία τους».

Ξεκάθαρη η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Μόσχα δέχθηκε «πολύ θετικά» την πρόσφορά των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα 16 Απριλίου ότι είναι έτοιμος να προσφέρει στην Ρωσία αναπνευστήρες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η Ρωσία από την πλευρά της είχε στείλει στις ΗΠΑ φορτίο με ιατρικό εξοπλισμό ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τότε την πρωτοβουλία αυτή της Μόσχας ως μια εξαιρετικά «ευγενική χειρονομία» εκ μέρους της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ επισήμανε ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εκφράσει την πρόθεση του να βοηθήσει την Ρωσία κατά την διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους συνομιλίας». «Στις ΗΠΑ υπήρξε μια περίοδος που μόλις άρχιζαν να παράγουν σε μαζική κλίμακα ‘αναπνευστήρες’ και τότε, όταν η βιομηχανία τους δεν είχε ακόμη επιταχύνει στον τομέα αυτό, εκείνη ακριβώς την στιγμή δόθηκε αυτή η βοήθεια (από την Ρωσία στις ΗΠΑ), επισήμανε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι «η αμερικανική βιομηχανία επιταχύνει σταδιακά, σ’ αυτό είχε αναφερθεί ο πρόεδρος Τραμπ στην διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας».

Νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι το κόστος του φορτίου του ιατρικού εξοπλισμού, το οποίο εστάλη από την Ρωσία στις ΗΠΑ, το είχε αναλάβει κατά το ήμισυ, η ρωσική κρατική εταιρεία επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund) και κατά το ήμισυ η αμερικανική πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις